„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.0 °C
apmācies

Ko lai dara ar „sirdsmājiņu” kontroli?

pexels.com

Avīze ”Latgales Laiks” saņēma vēstuli ar jautājumu par centrālo kanalizācijas sistēmu pieslēgšanu pie sausām tualetēm. «Ministrija šīs prasības kontrolēšot stingri. Cilvēki sašutusi, ka uzliks naudas sodus, jo viņiem nav naudas, ko maksāt», - izsaka bažas lasītājs Sergejs. 

Šo jautājumu redakcija pāradresēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības nodaļas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājai Aijai Aizpurietei:

«Ir pieņemti MK noteikumi par decentralizēto kanalizācijas sistēmu jeb sauso tualešu apsaimniekošanu un reģistrēšanu, kur uzsvērts, ka pašvaldības pieņems saistošos noteikumus. Šajā normatīvajā dokumentā, kurš jāpilda obligāti, pašvaldības varēs noteikt ciemus, uz kuriem neattiecas MK noteikumi, minimālo biežumu notekūdeņu un nosēdumu izvešanai no decentralizētajām kanalizāciju sistēmām, kā arī decentralizēto kanalizācijas sistēmu kontroles un uzraudzības kārtību.

Tāpat MK uzsvērts, ka sauso tualešu īpašniekiem jāiesūta vietējai pašvaldībai informācija ar adresi, kur tā atrodas, īpašnieka vārds, uzvārds un informācija, vai norādītajā adresē atrodas un tiek izmantotas lokālās attīrīšanas iekārtas vai septiķis, vai krājtvertne».

MK noteikumi neparedz soda naudu par tur ietverto prasību neievērošanu. Taču, saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu, iedzīvotājiem jāievēro pašvaldību saistošie noteikumi, jo, ignorējot tos, pašvaldība var piemērot naudas sodus fiziskām personām līdz 350 eiro, bet juridiskām personām - līdz 1400 eiro.