„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+9.2 °C
skaidrs laiks

Skolu tīkls Daugavpils novadā turpina mainīties

Dinija Jemeļjanova

Lai izvairītos no skolu slēgšanas, tās var reorganizēt, taču ne visos gadījumos Daugavpils novadā tas bijis veiksmīgs risinājums. Piemēram, Birznieku un Skrudalienas pamatskolu vietā izveidotā Lauceses pamatskola ir veiksmīgi uzsākusi jauno mācību gadu, bet, kā jau iepriekš ziņots, dažas dienas pirms 1. septembra pieņemts lēmums slēgt Nīcgales sākumskolu.

Nīcgales sākumskolā uzsākt jauno mācību gadu gatavojās vien septiņi skolēni, tikmēr Lauceses pamatskolā šogad ir 77 skolēni. Dienā, kad Lauceses pamatskolā viesojās skolu pieņemšanas komisija, skolas direktore Valentīna Vavžiņaka atzina, ka iepriekšējais mācību gads bijis sekmīgs, arī skolēni sadraudzējušies. Skolotāju kolektīvs palicis nemainīgs (12 skolotāji), turklāt vadība priecājas par aktīviem vecākiem. Nīcgales sākumskolā savukārt viens skolotājs aizgājis no darba, bet vecāki savu aktivitāti izrādīja, piedaloties lēmuma pieņemšanā par skolas slēgšanu.

Reorganizēt nevis slēgt

Daugavpils novada Izglītības pārvaldes vadītāja Janita Zarakovska pastāstīja, ka pat tad, ja arī nākamgad nāksies reorganizēt kādas novada skolas, tad visdrīzāk vidusskolas par pamatskolām nevis pamatskolas par sākumskolām. Novadā ir piecas vidusskolas un dažās no tām, iespējams, būs problēmas nokomplektēt 10. klasi, lai skolēnu skaits atbilstu jaunajiem Izglītības un zinātnes ministrijas kritērijiem.

Vismazāk skolēnu pēc Nīcgales sākumskolas slēgšanas ir Medumu un Silenes pamatskolās. Medumu pamatskolas ēka nesen siltināta, tāpēc to līdz projekta noslēgumam 2021. gadā nemaz nedrīkst likvidēt. "Pagaidām sākumskolas posmā mums ir mazāk audzēkņu nekā 5.-9. klasēs," skaidro J. Zarakovska.

Pilnu rakstu lasiet 12.septembra numurā.