„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.6 °C
skaidrs laiks

Biznesa forumā Latgalē meklē risinājumus reģiona attīstībai

Latvijas lielākās uzņēmēju biedrības Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) rīkotajā biznesa forumā “Uzņēmēju dienās Latgalē 2017”, kur tika runāts par Latgali un nodokļu politikas kontekstā, dalībnieki vienojās, ka šim reģionam jāmeklē kardināli citādi risinājumi nekā pārējai valstij, lai tas kļūtu pievilcīgs kā uzņēmējiem, tā iedzīvotājiem, tādējādi risinot pašreiz esošās problēmas ar bezdarbu un kopējo ekonomikas attīstību.

Šā gada 15. un 16.septembrī Daugavpilī norisinās “Uzņēmēju dienas Latgalē 2017”, ko rīko LTRK sadarbībā ar Daugavpils pilsētas domi un Latgales plānošanas reģionu, atbalstot finanšu institūcijai Altum un Bankai Citadele. Pasākumā ar stendiem piedalās 11 Latgales novadi un vairāk nekā 170 uzņēmumi.

Biznesa foruma pirmajā daļā, kas bija veltīta nodokļu jautājumiem, piedalījās LTRK prezidents Aigars Rostovskis, Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības jautājumos Ilmārs Šņucins, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Reģionālās politikas departamenta direktors Raivis Bremšmits, Daugavpils pilsētas domes Attīstības departamenta vadītāja Daina Krīviņa, Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks Igors Prelatovs, Sia “Nemo” valdes priekšsēdētāja Inga Zemdega – Grāpe, kā arī Latgales uzņēmējdarbības centra vadītājs Vladislavs Stankevičs. Galvenā diskusiju tēma bija par to, kā ar nodokļu instrumentiem stimulēt Latgales ekonomiku, piedāvājot uzņēmējiem tādus noteikumus, kas radītu jaunas darbavietas un attīstītu reģionu kopumā. Klātesošie vienojās, ka ne tikai speciālās ekonomikas zonas izveidošana, bet darbaspēku nodokļu pārskatīšana varētu būt stimuls tam, lai bizness veidotos.

Uzņēmēji norādīja, ka, lai arī nodokļu reforma, kas tika uzsākta ciešā sadarbībā ar valdību, sākotnēji solīja daudz labumus, risinot konkurētspējas problēmas ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas mērogā, kopumā tā ir neizdevusies, jo grāmatvedība ir nevis kļuvusi vienkāršāka, bet gan sarežģītāka, kā arī daļa no nodokļiem ir palielināta. LTRK prezidents Aigars Rostovskis savā uzrunā arī pauda to, ka Latvija pamazām “dilst”, jo cilvēki brauc prom, meklējot labāku dzīvi, taču uzņēmējiem jāspēj strādāt tā, lai uzturētu gan ierēdniecību, gan pensionārus, gan bērnus. Viņš arī norādīja, ka mūsu valstij ir pēdējais brīdis veikt kardinālas izmaiņas un meklēt tādus risinājumus, kas būtu gana drosmīgi, lai Latvija nepazustu no pasaules kartes.

Diskusijas moderators Jānis Endziņš arī vaicāja paneļdiskusijas dalībniekiem, vai pašvaldība būtu gatava piedāvāt jebkādus nodokļu atvieglojumus uzņēmējiem, taču pašreizējā likumdošana to  nepieļauj, tādēļ jāmeklē jauni risinājumi, kas gan ļauj izīrēt piederošās platības par ievērojami samazinātām nomas maksām, gan arī citādi stimulēt biznesa darbu konkrētos reģionos.

Foruma otrajā daļā tika runāts par to, kā stiprināt savu eksportspēju, kur piedalījās attīstības finanšu institūcijas Altum pārstāvis Aivis Dembovskis, Bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš, kā arī SIA “Sonora” pārstāve Madara Melne. Tika apskatītas tādas tēmas kā eksporta kredītu garantijas, Latvijas ekonomikas aktualitātes un prognozes, kā arī preču loģistikas iespējas.

Savukārt biznesa foruma noslēgumā dažādu valsts institūciju vadītāji klāstīja to, kā turpmāk darbosies ieviestais princips “Konsultē vispirms”. Ar prezentācijām uzstājās Ekonomikas ministrijas Iekšējā tirgus departamenta direktore Inga Apsīte, Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ilze Cīrule, kā arī Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.


LTRK