„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.7 °C
skaidrs laiks

Ekskursija pa novadu – ceļojums pagātnē

Aleksandrs Rube

16. septembrī, Daugavpils novada dienu ietvaros, novada pašvaldības aģentūra „TAKA” rīkoja divas ekskursijas – pa Naujenes pagastu, kā arī Biķernieku un Ambeļu pagastu. Abas ekskursijas gandrīz visas dienas garumā pierādīja, ka vietējo tūristu interese par novada kultūrvēsturiskajiem objektiem joprojām ir augsta.

Ekskursijās piedalījās 72 cilvēki – divi pilni autobusi. Kā teica aģentūras „TAKA” vadītājs Rolands Gradkovskis, domei nebija vajadzīga speciāla reklāma, jo daudzi ekskursanti reģistrējās jau mēnesi pirms brauciena. Katra ekskursija maksāja 7 eiro, šī summa galvenokārt tika izlietota ēdināšanai, savukārt braucienu subsidēja novada dome.

Naujenes pagastā viesus cienāja Slutišķu vecticībnieku mājā ar vietējās virtuves ēdieniem – pēc senām receptēm pagatavotām griķu galetēm ar medu un gaļu. Šī grupa apskatīja Dinaburgas pilsdrupas, apmeklēja Naujenes novadpētniecības muzeju, Latgales reģionālo dzīvnieku mīļotāju centru, kā arī, uzkāpjot skatu tornī un sēžot motodeltaplānā, apskatīja Daugavas ielejas.

Biķernieku pagastā viesi apmeklēja pagasta pārvaldes vadītājas Mārītes Daņilovas gleznu izstādi, Krivošejevas lūgšanu namu, apskatīja skaisto pareizticīgo dievnamu Lipinišķos un pabija Biķernieku pamatskolas muzejā. Jāatzīmē, ka padomju laikos šī skola bija viena no modernākajām Padomju Savienībā, jo tieši šeit pirmo reizi tika izveidoti mācību kabineti, bet pedagogu kolektīvs par to tika apbalvots Tautsaimniecības sasniegumu izstādē 1976. gadā.

Ambeļu pagastā viesi pabija netradicionālajā saimniecībā Putānos, kur pagaidām vēl tūristus neuzņem. Šajā unikālajā vietā pēta vecās dārzeņu audzēšanas metodes, koka, salmu un māla ēku celtniecību, kā arī jumtu apjumšanu ar skaidām. Turklāt šeit pastāvīgi notiek mākslinieku un mūziķu salidojumi.

Pēc tam ekskursanti apskatīja Dubnas mazās hidroelektrostacijas, kuras pašlaik strādā ar pilnu jaudu, jo ūdenstilpēs paaugstinājies ūdens līmenis. Ekskursijas noslēgumā viesi apmeklēja Ambeļu baznīcu, Višķu ezeru, mednieku māju, kura pašlaik tiek atjaunota, kā arī vietējo bibliotēku, kurai, pateicoties vadītājas Zojas Rubenes pūlēm, piemīt unikāla māju gaisotne.

Ekskursijas novada dienās notiek jau daudzus gadus pēc kārtas. Pērn šādi braucieni tika organizēts uz Laucesas, Salienas, Skrudalienas, Tabores un Vecsalienas pagastu.