„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+7.0 °C
apmācies

Pozitīvas emocijas palīdz pilnvērtīgi dzīvot

Jeļena Čursina

Dienas centrā „Saskarsme” Latvijas Multiplās sklerozes asociācijas (LMSA) Daugavpils nodaļu sveica 20 gadu jubilejā. Aktīvo organizāciju apsveica draugi un partneri, tostarp Daugavpils domes priekšsēdētājs Rihards Eigims.

LMSA dibināta 1995. gadā, lai palīdzētu multiplās sklerozes pacientiem un viņu tuviniekiem. Pakāpeniski tās nodaļas tika atvērtas visos Latvijas reģionos, bet 1997. gadā – arī Daugavpilī. Jau ilgus gadus Daugavpils nodaļas iedvesmotāja un vadītāja ir Monika Jukša, milzīgo darbu, ko viņa paveikusi, atzīmēja arī viesi.

Sarunā ar „Latgales Laiku” Monika teica, ka nodaļas galvenais mērķis ir izveidot uzticības pilnas, labas attiecības. Globālus medicīnas jautājumus risina LMSA Rīgas nodaļa un informē visus reģionus. „Mūsu darbā ļoti svarīgs ir emocionālais kontakts, saskarsme. Dažkārt mēs neko īpašu nedarām, bet sapulcējamies tāpat vien, lai pasēdētu, parunātos, pasūrotos,” smejas Monika. Taču visbiežāk visi nodaļas aktīvisti – aptuveni trīsdesmit cilvēki, sapulcējas ne tāpat vien, bet lai aktīvi un jautri pavadītu laiku. Viņi raksta projektus, strādā ar sociālo organizāciju atbalsta valsts struktūru, aktīvi sadarbojas ar labdarības organizāciju ziedot.lv. Piemēram, tika sarīkoti keramikas kursi un izjādes. Šādas pasākumi sagādā daudz pozitīvu emociju, un tas palīdz cīņā ar slimību.

„Mēs visu darām palēni, bet ar lielu mīlestību, dzīvojam ar cerību – gaidām, kad izgudros jaunas zāles,” saka Monika, „galvenais ir tas, ka mums ir daudz draugu, kuri aktīvi palīdz. Lūk, Saules skolas audzēkņi paši atbrauca un izrotāja telpas svētkiem.”

Ar multiplo sklerozi var saslimt jebkurš, slimība kļūst aizvien „jaunāka” un bieži  vien piemeklē cilvēkus 20—40 gadu vecumā, visbiežāk – sievietes. Slimības rašanos veicina daudzi faktori – stresa līmenis un pat ģeogrāfiskie apstākļi. Latvija šajā ziņā atrodas riska zonā. Neskatoties uz to, ka slimība nav pilnībā izārstējama, pareizi ārstējot, to var apturēt un dzīvot pilnvērtīgi. Svarīga loma tajā ir pozitīvam noskaņojumam, un tieši to tiecas panākt LMSA Daugavpils nodaļa.

Moniku Jukšu sveic domes priekšsēdētājs Rihards Eigims

Muzikālus priekšnesumus sniedza 27. bērnudārza audzēkņi


Jeļena Čursina