„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.2 °C
skaidrs laiks

Polijas leģionāri tiks guldīti Laucesas kapos

Publicitātes foto

Šī gada 21. oktobrī Daugavpils novada Laucesas pagasta katoļu kapos notika 1919.g. Latvijas teritorijā kritušo Polijas leģionu un divīzijas karavīru mirstīgo atlieku pārapbedīšana.

1919.–1920. gadā poļu karaspēks ģenerāļa Edvarda Ridz-Smiglija vadībā iesaistījās Latgales atbrīvošanas operācijā, kuras rezultātā apvienotais Polijas un Latvijas karaspēks atbrīvoja Latgales teritoriju no lieliniekiem.

1919.g. septembrī  Laucesas pagastā, netālu no dzelzceļa līnijas Sanktpēterburga – Varšava tika apglabāti deviņi Polijas leģionu I divīzijas kritušie karavīri. 2016.-2017. gada veikto arheoloģisko izrakumu un pētījumu laikā tika atrasta apbedījumu vieta un veikta ekshumācija. Karavīru personības tika identificētas, 7 no viņiem bija ierindnieki, viens kaprālis un viens vada komandieris.

Polijas leģionāri tika apglabāti blakus saviem cīņu biedriem Laucesas kapos, kur atrodas vairāku desmitu Polijas Leģionu 1. kājnieku pulka karavīru kopējās apbedījuma vietas. Te tika apglabāti arī cīņās par Grīvu 1919. gada 27.-28. septembrī kritušie karavīri.