„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+9.0 °C
nedaudz mākoņains

Daugavpilī pieaudzis apkures tarifs

Aleksandrs Rube

Novembrī siltumenerģijas tarifs Daugavpilī palielināts no 48,97 līdz 52,08 eiro par megavatstundu, t.i., par 6 procentiem. Uzņēmuma „Daugavpils siltumtīkli” valdes loceklis Andrejs Kuzņecovs informēja par šī pieauguma iemesliem.

Siltumenerģijas tarifs atkarīgs no konkrēta kurināmā veida, ko izmanto katlu mājās un termoelektrocentrālēs (TEC). Daugavpilī tā galvenokārt ir gāze. Tāpēc jebkādas cenas svārstības nekavējoties ietekmē apkures izmaksas gan uzņēmumiem, gan pilsētniekiem. Taču cenas pieaugums novembrī nav saistīts ar gāzes sadārdzināšanos, bet gan Inčukalna gāzes krātuves operatora „Conexus Baltic Grid” pakalpojumu cenu palielināšanos.

„No 1. novembra „Conexus Baltic Grid” ieviesa papildus maksu par saviem pakalpojumiem, un šis palielinājums ietekmēs lielāko daļu Latvijas pašvaldību,” atzīmēja A. Kuzņecovs, „arī tad, ja kāda pilsēta izmanto gāzi tikai daļēji, tai neizdosies izvairīties no tarifa pieauguma.”

„Daugavpils siltumtīklu” vadītājs paskaidroja arī straujo siltumenerģijas cenu kāpumu Valmierā un Valmieras novadā (no 46,98 līdz 58,72 eiro par megavatstundu), kurš stāsies spēkā no 1. decembra. Viņaprāt, šīs izmaiņas saistītas ar to, ka daudzās pilsētās beidzas valsts un siltuma koģenerācijas staciju līgumu termiņš. Vēl nesen valsts atbalstīja koģenerāciju, bet tuvākajos gados uzņēmumiem būs jātiek galā pašiem. Pēc 2—3 gadiem šis faktors noteikti ietekmēs apkures cenu pieaugumu.

Šī gada jūlijā koģenerācijas līgums beidzās arī ar TEC-1 Daugavpilī, bet, kā paziņoja A. Kuzņecovs, tā rezultātā varētu tikt pārskatīts un samazināts tarifs.