„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+6.7 °C
daļēji mākoņains

Daugavpils gatavojas Latvijas simtgades svinībām

Aleksandrs Rube

Daugavpils pašvaldība iepazīstināja ar Latvijas simtgades svinību pasākumu plānu. Daļa no tiem norisināsies jau šogad, bet galvenās svinības būs 2018. gadā, un tagad notiek gatavošanās tām.

Izglītības un kultūras jautājumu komitejas sēdē tās priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis teica, ka Latvijas apaļo jubileju Daugavpilī sāka svinēt jau šogad. Nozīmīgākie pasākumi bija Latgales kongress, koncerts „Simtgades ekspresis”, militāro orķestru koncerts, iestudējums „Nogrimusī pils”.

14. novembrī Daugavpils cietoksnī tiks atklāts atjaunotais piemineklis Aizputes kājnieku pulka kritušajiem karavīriem – tā būs vēl viena dāvana Latvijai. Savukārt 8. decembrī cietoksnī norisināsies militāri patriotiskā spēle „Jaunie Latgales sargi”, kuru organizēs Aizsardzības ministrija, bet 19. decembrī notiks Vienības nama 80 gadu jubilejai veltīts lielkoncerts.

Daudzi pasākumi vēl jāsaskaņo ar budžeta komisiju un Valsts Kultūrkapitāla fondu, taču jau tagad ieplānoto jubilejas pasākumu saraksts izskatās iespaidīgi. 2018. gadā Daugavpilī tiks rīkotas vēstures tēmām veltītas konferences un izstādes, nozīmīgākā no tām būs „Brīvības ielas stāsti”. Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejs aicina visus pilsētas iedzīvotājus piedāvāt  fotomateriālus un objektus tās veidošanai. Savukārt skolās notiks lekcijas.

Februārī pilsētā ieplānots vērienīgs deju kolektīvu salidojums „100 dejas Latvijai”, bet maijā – Baltā galdauta svētki par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai. Šajā pat laikā plānots atklāt Brīvības skvēru pie pieminekļa kritušajiem poļu karavīriem piena kombināta mikrorajonā.

Viens no masveidīgākajiem muzikālajiem pasākumiem solās būt grupas „Prāta Vētra” koncerts stadionā „Lokomotīve”, kurš ieplānots 11. augustā.

Pilnu rakstu lasiet 14. novembra numurā.