„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.6 °C
skaidrs laiks

Latgale ir gatava dzelzceļa elektrifikācijai

Aleksandrs Rube

Decembrī Ministru kabinets atbalstīja Latvijas dzelzceļu tīkla elektrifikācijas finansēšanas modeli. Šī projekta īstenošanā tiks izmantoti Kohēzijas fonda un VAS „Latvijas dzelzceļš” līdzekļi.  Projekta kopējās izmaksas – 441 miljons eiro, turklāt ievērojama tās daļa tiks piešķirta Latgales reģionam.

Pirmais elektrifikācijas posms paredzēts tieši Latgalē – līnijās no Rīgas līdz Rēzeknei un Daugavpilij. Tam būs nepieciešami aptuveni 300 miljoni eiro un liels skaits celtnieku. Daugavpilī uz šo projektu raugās ar lielām cerībām.

„Tas, neapšaubāmi, ir svarīgs solis tranzīta pārvadājumu attīstībā un labs stimuls uzņēmējdarbībai pilsētā,” teica Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Igors Prelatovs intervijā Latgales reģionālajai televīzijai.

Ne tik optimistiski uz šo ideju raugās VAS „Latvijas dzelzceļš” viceprezidents Ēriks Šmuksts, kurš uzskata, ka elektrifikācija radīs daudz darba vietu būvniecības laikā, taču nodarbinātības pieaugums dzelzceļa segmentā diezin vai ir paredzams.

„Mēs esam pietuvojušies tam, lai no dīzeļlokomotīvēm pārietu uz elektrovilcieniem,” teica Ē. Šmuksts, „no 2023. gada visiem dzelzceļa operatoriem, kuri darbojas Latgales virzienā, būs izmantot gan vienu, gan otru dzelzceļa transporta veidu. Taču darba vietas tā rezultātā diezin vai radīsies.”

„Latvijas dzelzceļš” plāno elektrificēt arī pārvadājumus starp Latviju un Baltkrieviju. Nodomu protokols ar Baltkrieviju jau ir parakstīts.

Valdība un „Latvijas dzelzceļš” pakāpeniski risinās elektrolīniju ierīkošanas jautājumu uz visām galvenajām dzelzceļa līnijām Latvijā, lai gan speciālisti atzīst, ka tas ir ilgs un darbietilpīgs process, kurš paredz lielāko dzelzceļa parka daļas atjaunošanu. Taču, ieviešot elektrovilcienus, transporta izdevumi saruks par 30%. Turklāt tas labvēlīgi ietekmēs arī vidi.