„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.2 °C
apmācies

Poliklīnikas nebūs – ārstus aizbiedē īres maksa

Aleksandrs Rube

Vairāk nekā pirms gada Daugavpils domei radās ideja izveidot Jaunajā Forštatē medicīnas centru. Pašvaldība atrada iespēju piesaistīt šim mērķim ES fondu līdzekļus un jau gatavojās sākt būvprojekta izstrādi. Taču, uzzinājuši, kāda būs īres maksa, vietējie ārsti nolēma atteikties.

Pamestā ēka Minskas ielā 1 jau sen bojā mikrorajona ainavu. Agrāk šeit atradās Zeltkalna pamatskola, pēc tam – „Piekrastes bibliotēka”, kuru vēlāk pārcēla uz 16. vidusskolu. Pašlaik ēka ir iekonservēta. Ņemot vērā iedzīvotāju skaitu Jaunajā Forštatē, pašvaldība sāka apspriest iespēju uzbūvēt šeit medicīnas iestādi. Pēc sākotnējiem aprēķiniem, šāds objekts izmaksātu 4,5—5 miljonus eiro (50% -- ES fondu līdzekļi). Neskatoties uz varas maiņu pērnā gada jūnijā un septembrī, no šīs idejas neatteicās. Taču beidzamajā preses konferencē domes vadība ieviesa skaidrību šajā jautājumā.

„No šī projekta nolēmām atteikties,” pastāstīja domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Zdanovskis, „diemžēl, ģimenes ārsti, tostarp „Jaunās Forštates doktorāts”, nav ieinteresēti īrēt telpas jaunajā ēkā. Pašlaik tam piekrituši tikai divi speciālisti no Neredzīgo biedrības un divi laboratorijas darbinieki. Bet tā ir milzīga ēka – par to vienkārši nebūs, kas maksā.”

A. Zdanovskis, kura pārziņā ir medicīnas joma, atzīmēja, ka līdzekļi, kuri iepriekš bija atlicināti 3600 kvadrātmetrus plašās ēkas renovācijai, tiks novirzīti citiem projektiem. Viņaprāt, vietējie mediķi bija labi informēti par visiem šī pasākuma plusiem un mīnusiem – viņiem nebija komunikācijas problēmu.

„Renovēt ēku par Eiropas naudu un uzturēt par pašvaldības līdzekļiem – tas nav pareizi. Protams, maksa noteikti pieaugtu, turklāt ārstiem neviens neapmaksātu arī pārcelšanos. Es nedomāju, ka mūsu ģimenes ārsti atrodas smagā finansiālā situācijā, taču naudu skaita visi,” secināja A. Zdanovskis.