„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+7.4 °C
skaidrs laiks

Simtgadē jāvalkā rakstaini dūraiņi

Folkloras kopa „Svātra” // Foto: Dinija Jemeļjanova

Sagaidīt Latvijas simtgadi ar rakstainiem dūraiņiem rokās – ar šādu aicinājumu Latvijas simtgadi uzsāk Daugavpils Latviešu kultūras centrs. Izstādes „Rakstu raksti simtgadei”, kurā redzami 100 dažādu musturu dūraiņi, atklāšana iezīmēja arī Latvijas mēroga akcijas „Cimdotā Latvija” sākšanos.

„Piemēram, šodiena, kad ārā puteņo, ir vispiemērotākā rakstaino cimdu valkāšanai,” izstādes atklāšanā 24. janvārī uzsvēra projekta vadītāja Ziediņa Muze. Viņa pastāstīja, ka cimdu adīšanas, dāvināšanas un valkāšanas akcijas „Cimdotā Latvija” mērķis ir aicināt Latvijas simtgades dienu, 2018. gada 18. novembri,  pavadīt ar rakstainiem dūraiņiem rokās.

Izstādē redzami 100 cimdu pāri, tie atlasīti no Marutas Grasmanes sastādītās grāmatas „Latvijas cimdi” ar mērķi pēc iespējas bagātīgāk prezentēt katru novadu. Pie katra piestiprināta zīmīte ar kārtas numuru, tāpēc izstādes apmeklētāji  par katru izstādē redzamo dūraini plašāku informāciju var atrast šajā grāmatā. „Cimdi ir grāmatā redzamo cimdu kopijas,” skaidroja Z. Muze, „šie cimdi adīti pēc Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja, Nacionālā vēstures muzeja un Liepājas muzeja krājumos redzamajiem cimdiem.”

Pilnu rakstu lasiet 26. janvāra numurā.