„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.6 °C
apmācies

Šis būs Latgales ēdienu garšas gads

(No kreisās) Tatjana Kazačuka, Dina un Māris Skudras aicina šovasar apmeklēt Krāslavas svētkus // Foto: Egita Terēze Jonāne

18. janvārī Daugavpilī, viesnīcā „Park hotel Latgola”, sapulcējās biedrības „Latgales kulinārā mantojuma centrs” biedri, lai atskatītos uz padarīto un pastāstītu, kādas tikai Latgalei raksturīgas garšas dominēs šogad.

Biedrības vadītāja Tatjana Kozačuka pasniedza Latgales kulinārā mantojuma sertifikātu jaunajam biedram -- Daugavpils Šmakovkas muzejam, tāpat pastāstīja, ka Latgales kulināro mantojumu popularizēs citi jauni biedri -- viesu māja „Rudzupuķes” (Daugavpils novads) un atpūtas komplekss „Noras” (Balvu novads). „Ēdienam jābūt interesantam un kvalitatīvam, lai ciemiņiem gribētos atgriezties Latgalē. Šogad Latgales kulināro mantojumu varēs iepazīt gan Krāslavas svētkos, gan dažādos gadatirgos. Tas būs garšīgs gads,” uzsvēra Tatjana. 

Muzejs „Andrupenes lauku sēta” ceps tradicionālās kļockas un Muzeja maizi, kurai šogad jau ir speķa garša, jo saimnieces kviešu, kliju un sēkliņu dzīvā ierauga mīklā iemīca speķa gabaliņus, pastāstīja muzeja direktore Skaidrīte Pauliņa. „Rauga mīklu prot pagatavot visas saimnieces. No tās veidojam pīrādziņus, kurus piepildām ar biezpienu. Pīrāgus izcep, pēc tam silda lauku vai elektriskajā krāsnī (ne uz pannas) krējuma un sviesta mērcē traukā, kuru apsedz ar foliju. Mērcei jāņem krējums un sviests vienādā daudzumā, to bagātina ar cukuru,” atklāja recepti Skaidrīte.  

„Park Hotel Latgola” pavāre Jeļena Tiščenko todien vārīja gan pelēkos zirņus, gan gatavoja mērces siltajiem ēdieniem

Kūpinājumu zīmola „Skudru gaļa” īpašnieki Dina un Māris Skudras (Krāslava) uzcienāja gan ar malkas dūmos kūpinātu vistu, desām un gaļu, gan dalījās ar ātro marinādes recepti. Proti, uz 1 kg gaļas jāņem 1 l ūdens, sāls, melnie un smaržīgie pipari, lauru lapas, ķiploki, cukurs. Gaļu šajā marinādē tur diennakti, neliekot ledusskapī, bet ledusskapī ļauj marinēties vismaz 3-4 diennaktis.

Sieru meistariem nevar aptrūkties ideju, teica viesu mājas „Upenīte” saimniece Inese Survilo (Aglona), kura šogad sien sieru ar marinētu gurķu gabaliņiem.

Pilnu rakstu lasiet 26. janvāra numurā.