„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.1 °C
nedaudz mākoņains

Darbinieku atlaišana LDz – patiesība vai dezinformācija?

Aleksandrs Rube

Pagājušajā gadā VAS „Latvijas dzelzceļš” pārvadāja 43,8 miljonus tonnu kravu – šis ir viszemākais rādītājs beidzamajos 15 gados. Pamatojoties uz šiem datiem, Latvijas Televīzija (LTV) uzdeva LDz jautājumu par situāciju ar darbinieku atlaišanu.

Lai gan amatpersonas, tostarp satiksmes ministrs Uldis Augulis, noliedz masveida štatu samazināšanu, privātās sarunās ar bijušajiem LDz darbiniekiem atklājas pretējais. Dažas „Latvijas dzelzceļa” struktūras atzīmē optimizācijas un jaunu tehnoloģijas ieviešanu faktu, kā rezultātā 2017. gadā darbinieku skaits samazinājās par 311 cilvēkiem, no kuriem 211 aizgāja pensijā. Savulaik tā bija darba vieta, kuras darbinieki saņēma lielākās algas Latvijā, pašlaik koncerns nevar lepoties ar labu vidējo darba algu – atalgojuma pieaugums iesaldēts jau trešo gadu pēc kārtas, informē LTV.

Latvijas Dzelzceļnieku un satiksmes nozares arodbiedrības priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Muhļinkins neapstiprina plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju. Nevar teikt, ka uzņēmumā notiktu darbinieku masveida atlaišana, -- notiek dabisks kadru rotācijas process, un nekādi „lieli notikumi” uzņēmumā nav risinājušies, viņš atzīmē. A. Muhļinkins noliedz arī paziņojumus par darba līgumu pārslēgšanu, noformējot pagaidu līgumus (itin kā tas tiek darīts tādēļ, lai nebūtu jāmaksā atlaišanas kompensācija).

„Manā rīcībā nav nekādu ziņu par līgumu pārslēgšanu ar dzelzceļa darbiniekiem,” atzīmē A. Muhļinkins, „ja rodas grūtības ar kadriem, mēs cenšamies pārcelt cilvēkus citos darbos un izskatām katru konkrētu gadījumu. Tāpat kā agrāk, mums ir plaša atvieglojumu un pabalstu sistēma. Man nav saprotams, kāpēc izcēlusies šāda ažiotāža plašsaziņas līdzekļos.”

Pilnu rakstu lasiet 2. februāra numurā.