„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+10.7 °C
skaidrs laiks

Tautas deju daudzveidība Daugavpilī

Lietuviešu tautas deja «Džigūnas» // Foto: Jeļena Čursina

Daugavpilī notika I starptautiskais tautas deju festivāls „100 dejas Latvijai”. Pasākums, kurš šoreiz veltīts Latvijas simtgadei un Vispārējiem latviešu Dziesmu un Deju svētkiem, turpmāk tiks rīkots reizi divos gados.

Festivāla aizsākās ar lielkoncertu, kuru pirms diviem gadiem organizēja Daugavpils domes Kultūras pārvalde. Toreiz sapulcējās visas pilsētas kultūras biedrības, lai demonstrētu savu plašo deju repertuāru.

Kultūras pārvaldes kultūras pasākumu organizatore Diāna Soldāne uzsvēra, ka sarīkot šādu festivālu pamudināja tas, ka Daugavpils ir daudznacionāla pilsēta: „Mums ir iespēja redzēt visdažādākās – latviešu, krievu, poļu, lietuviešu tautas dejas.”

Izņemot kultūras programmu, pie kuras pieturas visas pilsētas nacionālās biedrības, Daugavpilī interesējas arī par to tautu dejām, kas Latvijā nedzīvo. Spilgts piemērs tam ir flamenko deju studijas „Uno Dos Tres” radošā darbība Sofijas Baitinas vadībā, kas iepriecināja festivāla skatītājus ar ugunīgām spāņu dejām.

Festivālā uzstājās galvenokārt Daugavpils kolektīvi – Latviešu kultūras centra deju ansamblis  „Laismeņa” un „Saime”, Krievu un Poļu kultūras centra kolektīvs „Uzori” un „Kukulečka”. Rīgu pārstāvēja tautas deju ansamblis „Rīdze” (vadītāji Gunta Rudene un Kaspars Lucis). Koncertā piedalījās arī viesi no Lietuvas – deju kolektīvs „Perla”.

Festivāla otrajā dienā notika deju meistarklases. Poļu tautas dejas mācīja Germans Komarovskis, savukārt latviešu tautas deju pamatus varēja apgūt pie horeogrāfes Daces Circenes (Rīga).

Pirmais festivāls savā ziņā bija eksperiments, tāpēc dalībnieku no citām valstīm nebija daudz, saka D. Soldāne, taču viņa cer, ka šis pasākums kļūs par labu tradīciju un nākamajā reizē gan dalībnieku, gan skatītāju būs daudz vairāk.