„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+4.8 °C
apmācies

Kā rast kompromisu, ja saslimis bērns

Jeļena Čursina

Rudenī un ziemā bieži piemeklē dažādas augšējo elpošanas ceļu slimības un vīrusu infekcijas. Jo īpaši tas sakāms par pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņiem, jo maza bērna organisms ir uzņēmīgs pret dažādām saslimšanām.

Ko darīt strādājošiem vecākiem

Nestrādājoši vecāki vai arī tie, kuri var atļauties tādu greznību kā darbnespējas lapu, kārtējo bērna saslimšanu uztver gana mierīgi. Piemēram, Nadežda ir mājsaimniece, bet viņas mazulis apmeklē vienu no Daugavpils pirmsskolas izglītības iestādēm. „Jā, reizi mēnesī bērnam noteikti piemetas kāda slimība,” viņa stāsta, ”taču bērnudārzā tas ir normāli, labāk lai izslimojas tagad, nekā vēlāk skolā.”

Šī raksta autore saskārās ar situāciju, kad māmiņa – mājsaimniece atveda uz dārziņu klepojošu bērnu, spriedelējot par to, ka tagad visi slimo. Atbildot uz jautājumu, vai nebūtu labāk šo periodu pabūt mājās, teica, ka netaisās uztraukties par šādu nieku. Ja nopietni saslims meita, tad gan sēdēs mājās.

Šajā jautājumā pastāvīgi izceļas konflikti, kuros visbiežāk iesaistīti strādājoši vecāki un māmiņas mājsaimnieces. „Kad tavs bērns ir vesels, tu ievēro svešus „puņķus”,” ar ironiju saka sešgadīgās Natālijas māmiņa, „bet, kad pati esi atvedusi uz bērnudārzu, piemēram, klepojošu mazuli, citiem bērniem nepievērs nekādu uzmanību.”

Taču apstākļi, kā vienmēr, diktē savus noteikumus. Kāda māmiņa, kura vēlējās palikt anonīma, atzinās, ka nevar katra sava bērna šķaudiena dēļ ņemt darbnespējas lapu. „Es strādāju privātfirmā,” viņa saka, „ja katru mēnesi ņemšu slimības lapu, mani atlaidīs.” Viņasprāt, darba devējus neinteresē, kas notiek darbinieka ģimenē, un viņi atradīs iemeslu, lai atlaistu „neizdevīgu” darbinieku. „Tā nedrīkst būt, norūdi savu bērnu vai meklē aukli. Mēs nemeklēsim tev aizstājēju ik pēc divām nedēļām,” tā priekšnieks teica māmiņai Ilonai pāris mēnešus pēc tam, kad viņa bija atsākusi strādāt pēc bērna kopšanas atvaļinājuma. Ilona audzina dēlu viena. „Kā par nelaimi, mazulim ķērās klāt visas kaites. Mūsu vecmāmiņa dzīvo citā pilsētā, un es katru reizi vedu bērnu pie viņas,” pastāstīja Ilona.

Ko iesaka ārsti

Daugavpils bērnu veselības centra pediatre Natālija Grincevičiene atzīmē, ka slima bērna atrašanās slēgtā telpā kopā ar citiem mazuļiem veicina infekciju izplatīšanos. Šķietami nenopietnu slimību, piemēram, iesnu, neārstēšanai var būt gana smagas sekas – deguna blakusdobumu iekaisums u.c. Viss atkarīgs no veselības stāvokļa un imunitātes, taču pilnībā neizārstētas slimības arī ir bīstamas. Ne jau velti darbnespējas lapu izsniedz uz divām nedēļām, jo pēc jebkuras slimības nepieciešams atlabšanas periods, citādi novārdzinātam organismam, un ja vēl ir novājināta imunitāte, draud atkārtota saslimšana.

Pilnu rakstu lasiet 13. februāra numurā