„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.1 °C
apmācies

Apgūt drošu velobraukšanu jāsāk jau skolā

Egita Terēze Jonāne

Atbildīga attieksme pret savu un citu cilvēku veselību un dzīvību jāizkopj jau no mazotnes, uzskata Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), aicinot pedagogus mācīt skolēniem Ceļu satiksmes noteikumus un organizēt velosipēdistu eksamināciju skolā.

„CSDD izveidojis sistēmu -- eksāmena jautājumus mājas lapā --, kas ļauj arī skolotājiem vadīt eksāmenus, savukārt CSDD nosūta skolām velosipēda vadītāja apliecības,” skaidro CSDD sabiedrisko attiecību speciālists Rolands Rumba.  

Prot aizraut skolēnus

Ilūkstes 1. vidusskolas mājturības, tehnoloģiju un ekonomikas skolotājs Viktors Jasiņavičs vairāk nekā 15 gadus fakultatīvi māca skolēniem Ceļu satiksmes noteikumus, lai viņi iegūtu velosipēda vadītāja tiesības un pārvietotos ar velosipēdu droši.

„Jau 1994. gadā kļuvu par autoskolas instruktoru. Bet tad VAS „Ceļu satiksmes drošības direkcija” sāka rīkot jauno velosipēdistu sacensības, kurās katru gadu mūsu skolu pārstāv vismaz 5 komandas, turklāt mēs izcīnām arī godalgas. Bērni ne tikai iemācās braukt ar velosipēdu un sagatavojas sacensībām, bet arī apgūst prasmes, kā uzvesties uz ceļa droši, netraucējot gājējiem un autovadītājiem,” uzsver V. Jasiņavičs.

Toreiz, pirms 25 gadiem, skolēni mācījās braukt ar velosipēdu 12 gadu vecumā, tas ir, 5.--6. klasē, turklāt skolas gan rīkoja eksāmenu, gan izsniedza pirmo vadītāja apliecību. Vēlāk eksaminēšanu un apliecību izsniegšanu uzņēmās CSDD, nosakot, ka velosipēdista tiesības var iegūt arī 10 gadu vecumā. Taču šogad direkcija atkal pauda aicinājumu skolām pieteikties rīkot apmācības, pieņemt eksāmenus un izsniegt velosipēda vadītāja apliecību.

Bērnus, kuri grib braukt ar velosipēdu un piedalīties sacensībās, Viktors Jasiņavičs māca visu mācību gadu. Nodarbības notiek reizi nedēļā. Skolotājs pats izgatavojis šķēršļu joslas, barjeras u.c. Viņš stāsta, ka šos priekšmetus, kurus uzstāda veloapmācības laukumā, tāpat kā eksāmena jautājumus, var sameklēt CSDD mājas lapā.

Stāsta skolotājs: „Bieži uzsveru, ka velosipēdista eksāmenā būs jāatbild uz 10 jautājumiem. Taču bērniem patīk mācīties. Viņi saka, ka visi jautājumi, tāpat praktiskās nodarbības, kuras notiek tepat skolas pagalmā, nav grūtas, izņemot jautājumu par satiksmes regulētāju jeb dzīvo „luksoforu” -- policijas inspektoru, kurš regulē satiksmi. Turklāt mūsu komandas jauno velosipēdistu sacensībās izcīna 1.--3. vietu un saņem balvā atstarojošās vestes. Piemēram, pagājušajā gadā sagatavoju piecas komandas jeb 20 skolēnus, un mēs ne tikai uzvarējām Latgales reģionā, bet 12 bērni arī saņēma velosipēda vadītāja apliecību (pārējie eksāmenu nokārtoja iepriekš).”

Pilnu rakstu lasiet 16. februāra numurā.