„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.7 °C
skaidrs laiks

Uz pierobežas ceļiem uzstādīs „gudrās kameras”

Ilze Stabulniece, Juris Pastars un Romualds Stašāns // Foto: Aleksandrs Rube

14. februārī Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldē (VP LRP) notika Latvijas-Lietuvas programmas projekta „Sinerģiskas drošības platformas izveide Austrumlatvijas un Lietuvas pierobežā”/”Sinerģija drošībai” prezentācija. Projekta mērķis ir veicināt tiesisko un administratīvo sadarbību pārrobežu noziedzības un nelegālās migrācijas apkarošanai, sabiedriskās kārtības un satiksmes drošības uzlabošanai Latvijas un Lietuvas austrumu pierobežas teritorijās.

Projekta jārealizē līdz 2019. gada novembrim, tā kopējās izmaksas ir 580 236 eiro, lielāko daļu izdevumu sedz Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Projekta prezentācijā piedalījās programmas vadītāja no Valsts policijas Ilze Stabulniece, Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Pastars un Robežkontroles tehnisko līdzekļu nodaļas priekšnieks Romualds Stašāns. Kontrabandas un nelegālās migrācijas novēršanas pasākumu kompleksā piedalās Latvijas Valsts policija, LR IeM Valsts robežsardze, Krāslavas un Kārsavas novada dome, Utenas apriņķa policijas pārvalde, Utenas rajona pašvaldība, Molētu rajona pašvaldība un Ignalinas robežsardzes vienība.

Galvenais tehniskais jauninājums, kas tiks ieviests šī projekta ietvaros, būs speciālas dienas un nakts videonovērošanas kameras, kuras fiksēs automašīnu numurus un automātiski salīdzinās tās ar daru bāzi. Ja automašīna būs aizdomīgo transportlīdzekļu „melnajā sarakstā”, tas tiks nekavējoties pārbaudīts. Iekārtas uzstādīs uz visiem starpvalstu un iekšzemes tranzīta ceļiem. Turklāt šādas videonovērošanas kameras uzstādīs arī Krāslavā un Kārsavā. Tas viss ļaus būtiski ietaupīt policijas un robežsardzes darbinieku laiku.

„Šis projekts ir ļoti svarīgs policijai, jo īpaši Latgales reģiona pārvaldei,” uzsvēra VP LRP priekšnieks Juris Pastars, „tuvākajā nākotnē Latvijā plānots optimizēt daudzas valsts struktūras, tostarp arī policiju. Tāpēc mums jārūpējas par savu funkciju saglabāšanu, un šeit mums noteikti palīdzēs modernās tehnoloģijas.”

Sabiedrības apzinīguma līmeņa celšanai plānots rīkot tikšanās ar vietējiem iedzīvotājiem, tostarp jaunatni. Ar VP LRP speciālistu atbalstu tika uzņemtas 20 izzinošas filmas par kontrabandu, nelegālu robežšķērsošanu, zādzībām un citiem likumpārkāpumiem. Valsts robežsardzes darbinieki pieredzes apmaiņai dosies uz speciāliem kursiem Nīderlandē un Vācijā.

Informatīvs pasākums projekta „Sinerģija drošībai” ietvaros notiks jau 23. februārī Krāslavā.