„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.6 °C
skaidrs laiks

Latvija ir iedvesmas avots

Vitālija Mihailovska muzikālais apsveikums // Foto: Jeļena Čursina

Par godu Latvijas simtgadei Latgales brīvo mākslinieku asociācija iepriecināja pilsētniekus ar jaunu plašu izstādi. Kā bija solījis Daugavpils pašvaldības Izglītības un kultūras jautājumu komitejas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis, ekspozīcija izvietota pilsētas domē.

Pilsētas ainavas, daba, portreti ir saistīti ar Daugavpili un Latviju. Asociācijas dalībnieku gleznās attēlotas pazīstamas vietas – Daugavpils ielas, dievnami, pieminekļi, cietokšņa dienas, Latgales ainavas.

Asociācijas vadītāja Marija Safronova vienā no gleznām attēlojusi Polijas karali un Lietuvas kņazu Stefanu Batoriju. Kā atzīmēja māksliniece, viņš mums deva iespēju kļūt par pilsētniekiem, jo tieši Stefans Batorijs 1582. gadā piešķīra toreizējai Dinaburgai pilsētas tiesības.

„Mēs ik gadu atskaitāmies par paveikto darbu un rīkojam lielu pasākumu,” stāsta M. Safronova, „pagājušajā gadā mēs laidām klajā Daugavpils skolēnu zīmējumu grāmatu, savukārt šogad, ievērojot tradīciju, sarīkojām Latvijai veltītu izstādi.” Mākslinieki uzdāvināja Daugavpilij izšūtu gleznu, kuras autore ir Alfrēda Bulionko.

Kopumā izstādē piedalās 14 mākslinieki – gan slaveni Latgales gleznotāji gan jaunie autori.

Stāstot par savu radošo darbību, Larisa Sergejeva atzina, ka Latgales daba tiešām spēj iedvesmot ar saviem pieklusinātajiem krāsu toņiem: „Jānis Daukšte mums kādreiz mācīja, ka Latgales daba jāattēlo tikai pasteļtoņos.”

Uzrunājot māksliniekus, Daugavpils domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Helēna Soldatjonoka atzīmēja, ka dome ir nopietna iestāde, uz kurieni visbiežāk nāk ar dažādām problēmām, savukārt šāda izstāde var novērst no smagajām domām, nomierināt cilvēkus un dāvāt viņiem labu noskaņojumu.