„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+1.4 °C
neliels sniegs

Bērni – krāšņākās puķes Latvijas dārzā

Uz Rīgu dosies “mazie kukainīši” no Daugavpils pilsētas 2. speciālās pirmskolas izglītības iestādes // Foto: Dinija Jemeļjanova

Daugavpils novada Kultūras centrā “Vārpa” 7. martā aizritēja XXI Integratīvā mākslas festivāla “Nāc līdzās!” Latgales reģionālā atlase. Šogad festivāla dalībnieki, bērni un jaunieši ar īpašām vajadzībām, garīgās attīstības traucējumiem un no sociāli nelabvēlīga vides gatavoja priekšnesumus,vadoties pēc moto: “Es – puķe Latvijas dārzā”. “Tieši šie bērni, manuprāt, ir krāsainākās puķes Latvijas dārzā,” atzīmē fonda “Nāc līdzās!” valdes priekšsēdētaja un atlases žūrijas locekle Sarma Freiberga.

Daugavpils reģiona atlasē piedalījās vairāk nekā 200 dalībnieki aptuveni puse no tiem šogad gan nevis uzstājās, bet izstādīja savus mākslas darbus, kuri, tāpat kā šī gada festivāls, veltīti Latvijas simtgadei. Ar priekšnesumiem priecēja astoņi kolektīvi no sešām speciālajām skolām. „Daudzi dalībnieki piedalās jau vairākus gadus, tādēļ prieks redzēt, kā viņi aug un attīsta savas muzikālās prasmes,” norāda S. Freiberga. Piemēram, Maltas speciālo internātpamatskolu agrāk pārstāvēja ansamblis tikai ar solistu, saksofonistu un skolotāju, bet tagad jau izveidota grupa, kuras dalībnieku skaits divkāršojies. „Publiku un žūriju gan visvairāk laikam apbūra mazie „kukainīši” no Daugavpils pilsētas 2. speciālās pirmskolas izglītības iestādes,” S. Freibergas uzmanību piesaistījuši bērnu košie tērpi. Tāpat viņu patīkami pārsteigusi Daugavpils novada radošā grupa „Mode H”, kura atlasē gan nepiedalījās, taču priecēja ar savu priekšnesumu.

Šogad festivāla noslēguma koncerts pēc vairāku gadu pārtraukuma atkal notiks VEF Kultūras pilī, kur tiks noteikti 12 laureāti. “Bērni, tāpat kā puķes pļavā, ir ārkārtīgi dažādi. Šie bērni “Latvijas pļavai” piešķir vislielāko krāsainību, jo tie ir patiesi un dvēseliski atklāti. Arī mums tāpēc jācenšas viņus pieņemt ar šādu pašu atklātību,” uzsver S. Freiberga. Priekšnesumus vērtēja arī Latvijas Nacionālās operas un baleta soliste Ilona Bagele, Kultūras centra “Vārpa” direktore Inta Uškāne un Daugavpils pilsētas BJC “Jaunība” direktores vietniece Inta Jackeviča.

Uz koncertu Rīgā 5. aprīlī dosies piecu Daugavpils atlases priekšnesumu dalībnieki: Daugavpils pilsētas 2. speciālās pirmskolas izglītības iestādes audzēkņi, Aleksandrovas internātpamatskolas deju grupa, Daugavpils logopēdiskās internātpamatskolas -- attīstības centra ansamblis un deju grupa un Maltas internātpamatskolas orķestris.

Komentāri

23.03.2018 17:31
Sarma Freiberga
Paldies, ka atspoguļojat Festivāla norises. Ir būtiski, lai ļaudis uzzin par šo bērnu talantiem un spējām.