„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.7 °C
skaidrs laiks

Aleksandrovas skola dos atelpu vecākiem

Anita Malinovska stāsta, ka bērniem patīk rotaļāties // Foto: Egita Terēze Jonāne

Aleksandrovas internātpamatskola un Dagdas novada pašvaldība ar ES finansiālu atbalstu piedāvā Latgalē jaunu pakalpojumu „Atelpas brīdis”, kas ir domāts bērniem ar invaliditāti.

„Esam iekļauti sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā, tāpēc jau piedalāmies pakalpojuma „Atelpas brīdis” iepirkuma procedūrā Cēsīs, Daugavpilī un citur. Mēs jūtamies kā pirmklasnieki, jo tas ir jauns izaicinājums, lai gan personāls ir apmācīts un ar lielu pieredzi, arī materiāli tehniskā bāze ir laba. Mēs pieņemsim visus bērniņus ar invaliditāti. Piedāvāsim speciālista, tostarp psihologa un logopēda, konsultācijas, pastaigas, rotaļas, nodrošināsim pašaprūpi. Bērni ēdīs četras reizes dienā. Sniedzot šo pakalpojumu skolas laikā, bērnus iekļausim skolas programmas aktivitātēs. Pasākumu plānu izstrādās Sociālais dienests katram bērnam individuāli. Ja arī vecāki atvedīs tikai vienu bērnu, viņš saņems tādu pašu kvalitatīvu atbalstu kā 5 vai 10 bērnu grupa. Bet vecāki tikmēr varēs atvilkt elpu,” skaidro Aleksandrovas internātpamatskolas direktore Anita Malinovska. 

Viena no skolas ēkām daļēji iegūs jaunu saturu -- tur tiks uzstādīta pat ūdens gulta

Lai saņemtu pakalpojumu „Atelpas brīdis”, māmiņai vai tētim jāiet uz Dagdas novada Sociālo dienestu un jāuzraksta iesniegums, ka bērnam, kuram ir invaliditāte, tostarp kustību traucējumi, tāds pakalpojums ir nepieciešams.  Tāpat vecākiem jāuzrāda Veselības un darbaspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀK) atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību, ģimenes ārsta atzinums un bērna invaliditātes apliecība. Savukārt Sociālais dienests pēc dokumentu izvērtēšanas piešķirs pakalpojumu, un vecāki varēs sazināties ar Aleksandrovas internātpamatskolu par bērna uzturēšanos skolā dienu vai nakti, vai visu diennakti vai pat ilgāk.  

Pilnu rakstu lasiet 16. marta numurā.