„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.6 °C
apmācies

Laika apstākļi ietekmējuši Vienības nama fasādi

Jeļena Čursina

16. martā, dienas otrajā pusē, garāmgājēji atrada uz kāpnēm pie ieejas Vienības nama koncertzālē fasādes šķembas, kuras bija nokritušas no trešā stāva. 

Kā apgalvoja Latviešu kultūras centra direktore Regīna Osmane, fasādes šķembas radušās profilaktisko darbu rezultātā, tās nenobira pēkšņi, kā varētu domāt. Fasādē tika konstatēta plaisa, bet daļa apšuvuma pie tās nedaudz atlupa. Lai novērstu nelaimes gadījumus, šo apdari speciāli noskaldīja firmas, kura apkalpo ēku, darbinieki.

Plaisas rašanos, acīmredzot, izraisījuši laika apstākļi. Beidzamajā laikā pastāvīgi tika novērotas gaisa temperatūras svārstības, savus pieņēmumus izteica R. Osmane, bet vietā, kur ir bojāts apšuvums, atrodas ūdens notekcaurule. Iespējams, ūdens pastāvīgas sasalšanas un atkušanas rezultātā tika bojāta apdare.

Bojātā fasādes fragmenta remontu paredzēts sākt, iestājoties siltam laikam. Restaurāciju veiks firma, kurai ir tiesības remontēt arhitektūras pieminekļus. Vienības nama jumta un fasādes stāvoklis  tiek pastāvīgi novērots, tāpēc iedzīvotāji var droši atrasties tam blakus.

Atgādinām, ka ēka remontdarbi veikti pirms astoņiem gadiem, to laikā tika  pilnībā nomainīts apšuvums.