„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+10.7 °C
skaidrs laiks

Nūjas rokās un soļos - marš!

Jeļena Čursina

2017. gada decembrī Latvijas Tautas sporta asociācija (LTSA) atzīmēja nūjošanas desmitgadi Latvijā. Šo sporta veidu Daugavpilī popularizē B kategorijas instruktore un trenere Larisa Silova. Par ieguldījumu nūjošanas attīstībā LTSA pasniedza viņai Uzslavas rakstu.

Ceļš uz sportu

Larisa piedzima ģimenē, kura nebija saistīta ar „fizkultūru” – māte strādāja par auklīti bērnudārzā, tēvs bija milicis. Larisa kopā ar māsu apmeklēja dažādas sporta sekcijas, un, pateicoties fiziskajām aktivitātēm, viņa izvēlējās sporta skolotāja profesiju. Pēc tam Larisa ieguva otru specialitāti -- „Ārstnieciskā fizkultūra un masāža”, un 1995. gadā sāka strādāt par pasniedzēju Daugavpils Universitātē, kur topošajiem audzinātājiem māca fiziskās kultūras pamatus bērnudārzā. Savukārt pati krāj pieredzi, darbojoties ar maziem bērniem Daugavpils speciālajā pirmsskolas izglītības iestādē.

Larisa māca un turpina mācīties pati – apmeklē kursus, seminārus, konferences. „Es nevaru bez tā,” saka Larisa, „pastāvīgi gribas pilnveidoties.”

Lielākajai daļai cilvēku sports ir atpūtas veids. Atbildot uz jautājumu, kā atpūšas cilvēks, kura dzīvē ir daudz sporta, Larisa pajokoja: „Šajā nedēļas nogalē braucu uz sacensībām!” Pēc Larisas teiktā, viņai ir paveicies, jo, izņemot sportu, cita hobija nav, un viņu interesē viss, kas saistīts ar fiziskajām aktivitātēm. Turklāt Larisu atbalsta ģimene – dēls spēlē volejbolu, bet vīrs skrien. Jāpiebilst, ka arī Larisa ir nodarbojusies ar volejbolu un izmēģinājusi spēkus citos sporta veidos. Tā radās interese arī par nūjošanu.

Tikai nūjas!

Kad nūjošana ieguva popularitāti Latvijā, arī Larisai gribējās pamēģināt. „Bieži vien man ir ļoti grūti noturēties, lai nepiedalītos kādās sacensībās,” smejot saka Larisa. 2015. gadā viņa saņēma nacionālā līmeņa instruktora sertifikātu.

Larisa uzskata, ka nūjošana ir laba tādā ziņā, ka, izņemot nūjas, nekas vairāk nav nepieciešams. „Vēl vajadzīgs mūsu ķermenis, bet tas vienmēr ir līdzi,” saka L. Silova. Nūjas vien palīdz izpildīt milzīgu daudzumu vingrinājumu – tas ir plašs spēka un kardio vingrojumu spektrs, līdzsvara, koordinācijas u.c. trenēšana.

Nūjošanai, salīdzinājumā ar citiem sporta veidiem, ir vairākas priekšrocības – ar to var nodarboties jebkurš cilvēks, jebkuros laika apstākļos un jebkādā apģērbā. Turklāt nodarbības notiek svaigā gaisā, uzlabojas asinsrite, darbojas 90% visas muskuļu masas, uzlabojas izturība un veselība. Taču galvenais, ko sniedz treniņi, ir pozitīvas emocijas, uzskata Larisa.

Pilnu rakstu lasiet 27. marta numurā.