„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.2 °C
skaidrs laiks

Politiķi pagaidām neizrāda vēlēšanos piedalīties vēlēšanās

saeima.lv

6. oktobrī notiks 13. Saeimas vēlēšanas. Vietējos plašsaziņas līdzekļos aģitācija vēl nav īpaši pamanāma, taču dažas tās izpausmes jau vēsta nopietnas politiskas cīņas tuvošanos. „Latgales Laiks” aptaujāja sarakstu līderus, kuri pagājušajā gadā piedalījās pašvaldības vēlēšanās.

Iekavās norādītas partijas, kuru sastāvā politiķi startēja pašvaldību vēlēšanās 2017. gada jūnijā. Jāņem vērā, ka līdz Saeimas vēlēšanām politiķu partijas piederība var mainīties.

Daugavpils domes priekšsēdētājs Rihards Eigims („Mūsu partija”): „Mani plāni nav mainījušies – tuvākajos trijos gados es plānoju strādāt pašvaldībā. Pēc tam neizslēdzu iespēju, ka piedalīšos Saeimas vēlēšanās.”

Daugavpils domes deputāts, Latgales speciālās ekonomiskās zonas Uzraudzības komisijas priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis („Latgales partija”): „Partijas saraksta veidošana rit pilnā sparā. Es vēl neesmu pieņēmis galīgo lēmumu – šis jautājums būs jāapspriež kopā, visai komandai. Līdzīgi ir ar mūsu partneru izvēli. Mēs būsim gatavi sadarboties tikai ar tiem, kuri būs ar mieru ņemt vērā Latgales intereses.”

Daugavpils domes deputāts, advokāts Andrejs Elksniņš („Saskaņa”): „Man nav nodoma piedalīties Saeimas vēlēšanās, jo es vēlos izpildīt Daugavpils iedzīvotājiem dotos solījumus. Taču maijā notiks partijas kongress, kurā tiks priekšvēlēšanu saraksti reģionos. Tur arī daudz kas izšķirsies. Ļoti ceru, ka šajās vēlēšanās kandidāti mazāk runās par ideoloģiju un nacionālām tēmām, bet vairāk pievērsīsies reālām aktuālām problēmām.”

Daugavpils domes priekšsēdētāja bijušais vietnieks, uzņēmuma „Rēzeknes namsaimnieks” valdes priekšsēdētājs Pēteris Dzalbe („No sirds Latvijai”): „Pagaidām neesmu gatavs atbildēt uz šo jautājumu. Pašlaik jau esmu saņēmis vairākus priekšlikumus no dažādām partijām. Rīga vai Latgale – tā ir diezgan sarežģīta izvēle, jo gribas būt noderīgam gan šeit, gan tur. Visdrīzāk, es pieņemšu lēmumu maija sākumā.”

Daugavpils domes bijusī priekšsēdētāja un bijusī deputāte, Daugavpils teātra valdes locekle Rita Strode („Gods kalpot mūsu Latvijai”): „Viennozīmīgi – nē. Esmu jau bijusi Saeimā, un man šīs pieredzes pietiek. Man ir ļoti interesants, aizraujošs darbs, kurš man ļoti patīk. Nevēlos mainīt teātri pret parlamentu.”

Daugavpils domes bijusī priekšsēdētāja Žanna Kulakova („Vienoti Latvijai”): „Pagaidām es šādu soli neizskatu, man ir citas prioritātes. Es jau 26 gadus strādāju pārvaldes jomā, pusi no tiem esmu veltījusi politikai. Mani viss pilnībā apmierina, tostarp arī darbošanās Lietišķo sieviešu apvienībā, kurai veltu diezgan daudz sava laika.”

Daugavpils Būvniecības tehnikuma direktore Ināra Ostrovska („Zaļo un Zemnieku savienība”): „Lai gan pati netaisos piedalīties vēlēšanās, gatavojos sniegt vispusīgu atbalstu ZZS kā partijas Daugavpils nodaļas vadītāja. Mums jāizveido kandidātu saraksti, kuri jāiesniedz līdz jūlijam. No Daugavpils, visdrīzāk, tiks iekļauti divi cilvēki.”

Daugavpils domes bijušais deputāts Jurijs Zaicevs („Latvijas Krievu savienība”): „Neesmu pārliecināts, ka mana piedalīšanās kaut kā varētu ietekmēt situāciju saistībā ar mācībām krievu valodā. Iespējams, pašlaik ir pareizāk ieturēt pauzi un neklauvēt pie slēgtām durvīm. Diemžēl, Izglītības un zinātnes ministrijai ir ļoti stingra pozīcija, bet partija „Saskaņa”, kura reglamentē savu atbalstu krievu skolām, patiesībā neko nedara. Tāpēc es uzskatu, ka LKS rīkojas pareizi, rīkojot dažādus mītiņus, -- kopš 2009. gada vairāk nevienam nav izdevies izvest protestējušos cilvēkus ielās. Tā ir pilsoniskās atbildības izpausme, un tas ir pareizi.”

Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska („Zaļo un Zemnieku savienība”): „Partijas vadība jau vairākkārt uzrunājusi mani, un pašlaik es sliecos piedalīties vēlēšanās. Protams, tuvākajos mēnešos vel daudz kas var mainīties. Runājot par noskaņojumu novada domē, šeit pagaidām viss ir mierīgi, politisko intrigu nav.”

Ilūkstes novada domes priekšsēdētājs Stefans Rāzna („Latvijas Zemnieku savienība”): „Man nekad tas pat prātā nav ienācis. Uzskatu, ka esmu noderīgs savā vietā. Taču novadā pašlaik jau notiek „neredzamā tirgošanās” – visi pārbauda cits cita gatavību piedalīties vēlēšanās. to var labi just.”