„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.7 °C
skaidrs laiks

Diskutē par Līvānu novada attīstību jaunajā simtgadē

Uzņēmējdarbības attīstības mērķus iezīmē (no kreisās) Daumants Pfafrods un Ivo Brūvers // Foto: Egita Terēze Jonāne

Līvānos notikušajā Latvijas simtgades festivāla „Latvijas goda aplis” diskusijā „Kur augt? Līvānu novads nākamajā Latvijas simtgadē” skolotāji, uzņēmēji, seniori, skolēni, garīdznieki un citu nozaru pārstāvji sprieda, kas ir sasniegts Līvānu novadā un kādi mērķi jāizvirza nākamajai simtgadei.  

Saaicinās pasaules uzņēmumus  

Diskusijā iesaistījās divi brāļi - Ādams Arvo Brūvers, kurš šogad absolvēs Rudzātu vidusskolas 12. klasi, un Ivo Brūvers, kurš ir atgriezies Līvānos un strādā par mārketinga vadītāju SIA „Ceram Ptec”. Ādams iestājās par pagastu attīstību, uzsvērdams, ka attīstības virzītājspēks varētu būt dabas, tostarp augsto purva taku, tūrisms. Savukārt Ivo aicināja pasapņot, kā līvānieši piesaistīs Līvānos ne tikai investīcijas, bet arī uzņēmējus, tostarp pasaules līmeņa Latvijas IT, kā arī augstas pievienotās vērtības produkciju ražojošus un jaunus uzņēmumus. Mums jārada biznesa platformas potenciālajiem investoriem. Piemēram, jāorientējas kokapstrādē nevis uz gateri, bet gan uz uzņēmumu, kurš radīs dizaina mēbeles eksportam,” teica Ivo.   

Līvānu Goda pilsonis, SIA „Light Guide Otics International” vadītājs Daumants Pfafrods uzskata, ka Līvānos pamazām attīstās rūpniecība, taču bezdarba līmenis joprojām ir augsts, turklāt trūkst kvalificēta darba spēka, algas ir mazas, tāpat trūkst kvalitatīvu viesnīcu un citu pakalpojumu. Uzņēmējs teica: „Šobrīd pasaulē notiek tehnoloģiskā revolūcija. Arī Līvānos ir jāievieš modernas tehnoloģijas. Mums jākonkurē pasaules tirgū, tāpēc mums ir vajadzīgs kvalificēts, labi apmaksāts darba spēks. To var panākt, paceļot izglītības kvalitāti Līvānu 1. vidusskolā un modernizējot Rēzeknes Tehnoloģijas akadēmijas filiāli Līvānos. Jāpārliecina jaunieši atgriezties, jāpiedāvā viņiem darbs tepat Līvānos.”

Līvānu 1. vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja Sandra Kivleniece pauda, ka vienai daļai mūsdienu jauniešu nav scenārija, ko viņi darīs pēc skolas. Viņasprāt, jāļauj jauniešiem domāt un darīt, un jāizskauž vārds „konkurence”, jo tas ierobežojot jauniešus sasniegt izcilības virsotnes.

Pilnu rakstu lasiet 29.marta numurā.