„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+11.4 °C
daļēji mākoņains

Zemniekus satrauc elektrības rēķini un meliorācija

(No kreisās) Stefans Rāzna pateicas Jānim Dūklavam par vizīti // Foto: Egita Terēze Jonāne

28. martā Ilūkstes novada lauksaimnieki, tiekoties ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu, uzsvēra, ka jāievieš pamatoti elektrības tarifi un jāsakārto meliorācijas grāvji gar Latvijas un Lietuvas robežu.   

Zemnieka budžetu ietekmē nodokļi

Pilskalnes pagasta lauksaimnieks Maigurs Krievāns pateicās ministram, ka viņš aicina atcelt elektrības tarifa obligātā iepirkuma komponenti (OIK), jo tā nav godīga.

Ministrs uzsvēra, ka jau panākta vienošanās par atslēgumu uz 9 mēnešiem tām lauksaimniecības ēkām, kas netiek izmantotas, tāpat pauda cerību, ka sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija pieņems gudru lēmumu par OIK.

M. Krievāns ierosināja biškopības saimniecības reģistrēt arī LAD mājas lapā. Lauksaimniekiem bijis gadījums, ka zemi kaimiņos iegādājies cilvēks, kurš nolēmis nodarboties ar biškopību, taču zemnieks par to uzzinājis tikai tad, kad devis miglot rapša lauku.

Maigurs Krievāns iesaka biškopības saimniecības publiskot LAD mājas lapā

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvam „Sēlijas āres” par ES naudu atjauno meliorācijas grāvjus gar Latvijas--Lietuvas robežu, tikmēr valstij piederošie meliorācijas grāvji netiek sakopti, informēja šī kooperatīva pārstāvis, Eglaines graudkopis Vitolds Kveders. Viņš ierosināja šos darbus darīt abām pusēm vienā laikā. 

Andžela Gičevska-Studāne no Eglaines pagasta jautāja, kāds ir pamatojums piena cenu samazinājumam. Jānis Dūklavs uzsvēra, ka piena (tāpat arī dārzeņu, zivju u.c.) iepirkuma cenas ietekmē norises pasaules tirgū, piemēram, šobrīd Eiropā ir lieli sausā piena pulvera krājumi, kas ietekmē piena cenas. „Austrumvācijā maksā mazāk par 30 centiem litrā. Daži kooperatīvi ministrijā sūdzējās, ka Polijas kombināti pārstājuši maksāt augsto piena cenu. Ieguvēji ir tie, kam ir noslēgti ilgtermiņa līgumi ar nopietniem piena pārstrādātājiem. Ministrija neregulē iepirkuma cenas, tā var izpētīt un pastāstīt par tendencēm piena un citos tirgos,” atzina ministrs. 

Vitolds Kveders aicina sakārtot valsts meliorācijas grāvjus gar Latvijas--Lietuvas robežu

Tikmēr Dvietes pagasta lauksaimniece Dace Stapkeviča atzina, ka nav loģisks dzīvnieku vienību kritērijs, kas noteikts bioloģiski vērtīgo zālāju īpašniekiem, lai saņemtu atbalstu. Viņa savulaik atteikusies no šīm pļavām, jo ganāmpulks bijis lielāks par pieļauto.

Pilnu rakstu lasiet 6. aprīļa numurā.