„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+7.4 °C
skaidrs laiks

Vienīgā skola pārtop par sociālās aprūpes centru

Vārkavas pagasta pārvaldes vadītāja Skaidrīte Medne uzsver, ka nākas samierināties ar realitāti: bērnu novadā kļūst arvien mazāk, veco ļaužu – vairāk // Foto: Dinija Jemeļjanova

Pirms diviem gadiem, kad slēdza vienīgo pamatskolu Vārkavas novadā, 1989. gadā celtajā ēkā palika tikai divas bērnudārza grupiņas. Lai apdzīvotu ēku pilnībā, šobrīd tur top sociālās aprūpes centrs. Durvis pirmajiem tā klientiem, vietējiem un apkārtējo novadu pensionāriem, plānots vērt vaļā 2019. gada pirmajā pusē.

Skolas īsais mūžs

„Kad skolu atklāja, tikko bija sākusies Atmoda, bet mēs jau skolas atklāšanā 1. septembrī gājām ar sarkanbaltsarkano karogu,” stāsta bijusī skolas direktore, tagadējā Vārkavas pagasta pārvaldes vadītāja Skaidrīte Medne. Skola šajā ēkā bija vien 28 gadus, 2016. gada rudenī Vārkavas pamatskolu slēdza. Skolēnu skaits te nekad nav bijis liels, bet pēdējā tās pastāvēšanas gadā skolā mācījās mazāk nekā 50 bērni.

Ideja par sociālā aprūpes centra izveidi radās līdz ar lēmumu par skolas likvidāciju. Pēdējā desmitgadē Vārkavas novadā slēgtas arī citas skolas, tur ēku liktenis risināts dažādi. Pēc Vanagu pamatskolas slēgšanas tur izveidots interešu attīstības centrs, bet Rimicānu pamatskolas ēku turpina apdzīvot bērnudārzs. „Jaunie cilvēki ir aizbraukuši un ārzemēm, bet vecāki, vecvecāki palikuši te vieni paši,” stāsta pagasta pārvaldes vadītāja, „šādās situācijās vienīgais glābiņš nereti ir sociālās aprūpes centrs.” Turklāt vēl viena motivācija iestādes dibināšanai esot jaunu darba vietu radīšana. Cik tādu būs, pagaidām pārvaldes vadītāja gan vēl atturas minēt.

Sākotnēji bijusi doma vienā ēkas spārnā atstāt darbojamies pirmskolas izglītības iestādi „Cimdiņš” (divas grupiņas, līdz desmit bērniem katrā). „Mūsu novadā ir aktīvi seniori, kas labprāt komunicē ar bērniem, dalās savā dzīves pieredzē,” pārvaldes vadītāja skaidro, ka gluži vai par tradīciju kļuvusi bērnudārza audzēkņu došanās ciemos pie pagasta vecajiem ļaudīm. Domas mainījušās pēc pašvaldības pārstāvju pieredzes braucieniem uz citām aprūpes iestādēm, piemēram, uz Varakļānu slimnīcu, Višķu Sociālās aprūpes centru. Tur „rozā brilles nokritušas” un pieņemts lēmums bērnudārza vajadzībām atvēlēt jaunas telpas citā ēkā.

S. Medne atzīst, ka ne visi šādu aprūpes centru iemītnieki ir labestīgi un priekšzīmīgi večuki, ar kuriem bērni varētu atrasties zem viena jumta: „Sapratām, ka tā nav labākā vide maziem bērniem.” Tomēr paredzēts, ka jaunā centra virtuvē gatavos ēdienu arī bērnudārza audzēkņiem.

Pilnu rakstu lasiet 6. aprīļa numurā.