„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.9 °C
skaidrs laiks

Tukšs pagrabs un laiva pagalmā – plūdiem gatavi

Dzīvot Daugavas krastā – tas esot riskanti, toties skaisti, tā apgalvo gan jaunie, gan ilggadējie upes krastā mītošie Līksnas un Sventes pagasta iedzīvotāji. Šogad jau kopš marta ūdens līmenis Daugavā pazeminās, nevis pieaug, tomēr situācija var mainīties, ja Baltkrievijā strauji sāksies pali.

Netālu no Arones ciema jau 37 gadus dzīvo Zinaīda Jeršova. „Esam jau pieraduši – mums ir vairākas laivas, dēļi, ko palikt govīm zem kājām gadījumā, ja arī kūts  applūst,” viņa šeit dzīvo divatā ar dzīvesbiedru Leonīdu Skorodihinu, kopj savu zemi un uztur nelielu piemājas saimniecību. Pirms diviem gadiem gan ūdens gandrīz pārsniedzis lieveņa augstumu, bet pērn aizvadīts mierīgs atkusnis. Svarīgākais esot laicīgi iztukšot pagrabu, jo tas gan applūst teju katru gadu. Piedzīvoti arī strauji plūdi: „Vienu gadu atbraucām mājās, un viss vēl bija kārtībā. Padzērām tēju un pēc stundas izgājām ārā – pagalms jau bija ūdenī.” Vēl citu gadu saimniecības ēkām pietuvojušies  vižņi, tāpēc radušās bažas, vai tie nesagāzīs pirts ēku. Paveicies, jo ledus atkāpies.

Netālu no Zinaīdas un Leonīda mājām, pretējā Daugavas krastā, dzīvo Ivans Lazučonoks ar sievu. Uz šo vietu – Ribakiem, viņš pārcēlies pirms 25 gadiem. „Atceros tikai vienu reizi, šķiet, 1994. gadā bija tik lieli plūdi, ka ceļš bija applūdis līdz pat Daugavpils šosejai,” stāsta Ivans. Kopš tā laika līdzīgas situācijas vairs nav piedzīvotas, dažkārt gan applūst atsevišķi ceļa posmi Līksnas virzienā, bet mainīt automašīnu pret laivu, lai nokļūtu uz lielceļa, nav nācies jau vairākus gadus. „Pērn pat pagrabs neapplūda, bet tik un tā katru gadu to pavasarī iztukšoju,” vairāku gadu garumā viņš iegaumējis, cik augstu jāpaceļas ūdens līmenim Daugavā, lai applūstu pagrabs.

Visu rakstu lasiet 10. aprīļa numurā.