„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.4 °C
skaidrs laiks

Ilūksti var iepazīt simtgades fotogrāfijās

Ilūkstes novada bērnu un jauniešu centrā muzejā „Sēļu istaba” sakrātas unikālas fotogrāfijas, kas stāsta par Ilūksti simts gadu griezumā. Novembrī, svinot Latvijas valsts 100. dzimšanas dienu, tās būs apkopotas fotoizstādē „Ilūkstes novada vēsture 100 fotogrāfijās”, saka izstādes idejas autore, muzeja un centra vadītāja Vanda Rimša.  

Katru mēnesi Ilūkstes novada pašvaldības mājas lapā tiek publicētas 10 fotogrāfijas, kas ir liecinieces konkrētai desmitgadei. „Pateicoties Viktorijai Bukacinskai, jau 1989. gadā „Sēļu istabā” plaukti sāka pildīties ar fotogrāfijām, kuras uzdāvināja novada iedzīvotāji. Kad spriedām, kā varētu Latviju sveikt simts gadu jubilejā, nolēmām izsludināt dalību digitālās fotoizstādes veidošanā. Atsaucība ir liela. Iedzīvotāji fotogrāfijas atnes vai sūta ieskenētas elektroniski. Paldies visiem izstādes atbalstītājiem!” stāsta Vanda Rimša.

Vienā no fotogrāfijām redzams vecticībnieku lūgšanu nams, kas bija uzcelts 1845. gadā, taču 19. gadsimta 80. gados tika nopostīts. Vēl senāk, Pirmajā pasaules karā, tika nopostīts arī Ilūkstes jezuītu klostera dievnams, ko uzbūvēja 1770. gadā un vēl 19. gadsimtā uzskatīja par lielāko baznīcu Baltijā. Jaunā paaudze, pētot dievnamu vēsturi novadā, varēs izmantot arī šīs fotogrāfijas, uzsver V. Rimša.

Visu rakstu lasiet 10. aprīļa numurā.