„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
daži mākoņi

Latvijas auto un motosportistu triumfa gads

Konstantīns Calko filmas „Zelta gads” prezentācijā // Foto: Jeļena Čursina

Daugavpilī tika demonstrēta dokumentāla filma par Latvijas auto un motosportistiem, kuriem 2017. gada sezona bija ļoti veiksmīga. Viņu vidū ir arī daugavpilietis – pazīstamais sportists Konstantīns Calko.

Režisoram Ilmāram Līkumam „Zelta gads” ir debijas filma. Būdams autožurnāla redaktors, 2017. gada pavasarī viņš ievēroja, ka vairāku Latvijas auto un motosportistu dzīvē norisinās svarīgi notikumi – viņi startē pasaules līmeņa sacensībās. Pauls Jonass piedalījās pasaules motokrosa čempionātā, Jānis Baumanis un Reinis Nitišs kļuva par pasaules rallijkrosa čempionāta dalībniekiem, Konstantīns Calko startēja leģendārajās autosacīkstēs “24 Hours of Le Mans”, bet Kristaps Blušs otrpus Atlantijas okeānam sacentās ASV notiekošajā čempionātā “Formula Drift”.

„Mums ir daudz sportistu, kuri sasnieguši noteiktus rezultātus,” stāsta režisors, „taču vēl nav bijis tā, ka tik daudz veiksmīgu startu ir vienā sezonā.” Turklāt, kā uzsvēra režisors, Latvijā nav nemaz tik daudz tamlīdzīgu filmu par sporta tēmu. Režisors filmēšanas procesu plānoja ļoti rūpīgi, tāpēc vēlējās nofilmēt visu piecu sportistu gaitas vienā sacensību posmā. Filmēšanas ģeogrāfija ir gana plaša – grupas dalībnieki pabija Zviedrijā, Beļģijā, Vācijā, aizbrauca uz  Kalifornijas štatu. Taču uz sacensībām “24 Hours of Le Mans” dokumentālisti netika, tāpēc sekoja Konstantīnam Calko uz Japānu.

Konstantīns Calko ir pirmais Latvijas sportists, kurš piedalījies prestižajās izturības sacensības “24 Hours of Le Mans”. Šādas sacīkstes speciālisti uzskata par savdabīgu autosporta virsotni. Konstantīns uzskata, ka šo sacensību galvenā īpatnība ir liels visas komandas darbs, jo noturēties diennakti, nepieļaujot kļūdas, ir diezgan sarežģīti.

Turklāt, kā teica Konstantīns, vienās šādās sacīkstēs „ietilpst” viss „Formula 1” čempionāts, jo „Formula 1” ir 20 posmi un katrs ilgst pusotru stundu.

Daugavpilietis Konstantīns Calko autosportā ir jau 17 gadus. Ar šo sporta veidu viņš, tāpat kā vairākums autosportistu, aizrāvās, pateicoties kartingam, ar kuru nodarbojās bērnībā. Pēc tam kartingus nomainīja autosacīkstes, un nu jau vairākus gadus Konstantīns veiksmīgi startē visaugstākā līmeņa sacensībās.

Runājot par nākotnes plāniem, K. Calko pastāstīja „Latgales Laikam”, ka pašlaik viņa prioritāte ir izglītība un diplomdarba rakstīšana, tāpēc visās sezonas sacensībās viņš nestartēs. „Piedalīšos tur, kur varēšu, piemēram, nākamajā nedēļā, savā dzimšanas dienā, startēšu sacīkstēs Portugālē.”

Konstantīns uzskata, ka filma ir laba tādā ziņā, ka vēsta ne tikai par sportu, bet arī parāda sacensību otru – privāto pusi, ģimenes atbalstu utt.

Filmu demonstrēs piecās Latvijas pilsētās – sportistu dzimtajā vietā, pēc Rīgas un Daugavpils filmu varēs noskatīties Liepājā, Valmierā un Jēkabpilī.