„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.7 °C
skaidrs laiks

Uzlabot veselību Krāslavā var bez maksas

Gunta Ahromkina // Foto: Egita Terēze Jonāne

Projekti ir labs dzinulis doties uz priekšu, atzīst Krāslavas novada Attīstības nodaļas projektu un telpiskās plānošanas speciāliste Gunta Ahromkina. Nupat ir atbalstīts kārtējais projekts.  

Domā par iedzīvotāju labsajūtu

„Esi vesels Krāslavas novadā” - šādu nosaukumu devuši krāslavieši projektam, kas tiks realizēts šogad, īstenojot sabiedrības veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumus, kurus finansē Eiropas sociālais fonds un kurus pašvaldība organizē sadarbībā ar biedrībām, tostarp „Krāslavas rajona partnerība”, „Krāslavas māmiņu klubs” u.c. Uzsākot projektu, tika apzinātas novada ļaužu veselības problēmas, piemēram, pacienti ārstam sūdzas par sāpēm krūšu rajonā, augstu asinsspiedienu, tāpat aizvien biežāk piemeklē onkoloģiskās un asinsvadu saslimšanas. Tāpēc projektā ietverti pasākumi, kas liek rūpēties par veselību, uzsver Gunta. Marta sākumā jau notika pasākums „Veselības diena uz sniega”.

Tā kā visiem patīk baseins, tad pieaugušie piesakās ūdens vingrošanas nodarbībām, vienīgi jāmaksā peldēšanas celiņa nomas maksa, tikmēr mazajiem bērniem tiek piedāvāta bezmaksas peldēšana. Iedzīvotāji sporto arī pagastos. Robežnieku un Aulejas pagasta iedzīvotāji nāk uz jogas nodarbībām, bet Izvaltas iedzīvotāji - uz vingrošanu. Par projekta naudu tiek pirkts inventārs, tāpēc pavasarī sāksies nūjošanas sezona, bet vasarā - lielais teniss, saka Gunta. 

Domājot par novadnieku garīgo veselību, pašvaldība daļu projekta finansējuma ir atvēlējusi izglītojošām lekcijām. Krāslavieši var klausīties lektoru padomus, piemēram, „Jauno vecāku skolā” viesojas psihologi Diāna Zande, Marks Jermaks, aprīlī zināšanās dalīsies seksologs A. Šulcs. Viņi runā par vecāku attiecībām pēc bērniņa piedzimšanas, stresa mazināšanu. Lektori viesojas arī Senioru skolā.

„Mums ir ļoti sportisks novads. Iedzīvotāji aktīvi iesaistās pasākumos, kur jāsporto. Basketbola klubs, Futbola klubs, zemūdens tūrisma biedrība „Poseidons”, biedrība „Sportists” un citas sabiedriskās organizācijas motivē ar savu piemēru,” atzīst Gunta.   

Novadnieku projektus atbalsta arī Valsts Kultūrkapitāla fonds, un šogad Indrā muzicēs grupa „Tautumeitas”, turpat tiks atklāts Laimes muzejs.

Pilnu rakstu lasiet 13. aprīļa numurā.