„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+11.7 °C
skaidrs laiks

Notiks Latgales podnieku dienas 2018

rezekneszinas.lv

Podniecības tradīcijas ir viens no spilgtākajiem Latgales nemateriālā kultūras mantojuma elementiem, un Latgales podnieku veidotie mākslas darbi ir tradicionāla Latgales vizītkarte.

Tradicionālās Latgales podnieku dienas, kas vairāku dienu garumā piedāvā visdažādākos pasākumus un piesaista apmeklētājus no visas Latvijas pie podniekiem darbnīcās cepļa kurināšanā, izņemšanā un svētku kulminācijas pasākumā – izstādes atklāšanā. 

Šogad tās ir jau 38-ās podnieku dienas. Latgales podnieku dienu – 2018 programmā būs skatāma gan krāsainā, gan melnā keramika. Apmeklētājiem ir radīta iespēja skatīt māla virpošanas paraugdemonstrējumus un pašiem darboties ar mālu meistardarbnīcās.

Tā, piemēram, 27.aprīlī tiks rīkotas Atvērto durvju dienas Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas nodaļās, bet Latgales Kultūrvēstures muzejā skanēs teorētiskie lasījumi, kas veltīti Latgales un Latvijas muzeju keramikas kolekciju dziļākai izpētei. 

27.aprīļa vakarā, no plkst.17:00, "Latgales podnieku dienu 2018" keramikas cepļa kurināšana Staņislava Viļuma keramikas darbnīcā "Cukrasāta", kas atrodas Bekšos, Ozolaines pagastā.

Savukārt 28. aprīlī Latgales podnieku dienas aicina ciemos arī uz Lūznavas muižu, kur no 12.00 notiks vietējo zemnieku un mājražotāju tirdziņš "Lobs lobam", 13.00 Kultūras šķūnī tiks atklāta ikgadējā podnieku dienu izstāde, bet pirms došanās uz Lūznavu 28. aprīlī 10.00 varat piestāt S.Viļuma keramikas darbnīcā "Cukrasāta", kur notiks iepriekšējā vakarā iekurtā cepļa izņemšana, informē Lūznavs muižas pārstāvji.

Tirdziņš un izstādes atklāšana Lūznavas muižā apmeklējami bez maksas.