„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.4 °C
skaidrs laiks

Bērnu runas traucējumus var izārstēt laikus

Daugavpils 26. bērnudārza sociālā pedagoģe Jeļena Kezika ar audzēkņiem nodarbībā pie logopēda // Foto: Jeļena Čursina

Daugavpils logopēdiskā internātpamatskola – attīstības centrs rīkoja atvēro durvju dienu, lai demonstrētu vecākiem un bērniem skolas iespējas.

Internātskolas direktore Marika Raičonoka stāsta, ka šādi pasākumi tiek rīkoti, lai Daugavpilī btu pēc iespējas vairāk informācijas par logopēdisko palīdzību un konsultācijām, kuras skola var sniegt gan bērniem un vecākiem, gan visiem pedagogiem.

Bērnu runas traucējumu skaits ar katru gadu pieaug. Kā teica logopēdiskās skolas pedagogi, viņi ir saskārušies ar situācijām, kad pusei pirmklasnieku parastajās skolās bijuši runas defekti. M. Raičonoka atzīmēja, runas traucējumu iemesli var būt dažādi, - iedzimti, mantoti, radušies stresa un dažādu ārēju faktoru ietekmē u.c. Lai arī tas šķiet paradoksāli, tā ir „maksa” par perinatālās medicīnas uzlabošanos. Skaņu pareizu izrunu var sarežģīt arī tas, ka bērni jau no pirmās klases vienlaikus mācās vairākas valodas.

Logopēdiskās skolas metodiķe Ilona Valentanaviča uzskata, ka viņu pamatuzdevums ir iemācīt pareizi un skaisti izrunāt skaņas. „Daudzus runas traucējumus, nepareizu skaņu izrunu var izlabot jau bērnībā,” viņa saka. Tāpēc svarīga loma ir vecākiem, jo tieši viņiem ir jābūt ieinteresētiem, lai bērns runātu pareizi. Tieši pareiza izruna ietekmē viņa attīstību, komunikācijas spējas utt. Ja vecāki apzinās, ka ir problēmas, tad ar speciālistu palīdzību, pastāvīgi strādājot, var daudz ko labot.

Logopēde Ludmila Lī rāda bioloģiskās atgriezeniskās saites ierīces darbības pamatprincipus

Kā teica skolas direktore, viens no galvenajiem atvērto durvju dienas uzdevumiem ir parādīt, ka logopēdiskā skola ir tāda pati, kā pārējās parastās skolas, tikai tai piemīt viens liels pluss – šeit var saņemt palīdzību runas un dzirdes traucējumu gadījumā. Jāatzīmē, ka konsultācijas skolā var saņemt visa mācību gada laikā, ir tikai jāsazinās ar vadību.

Pilnu rakstu lasiet 20. aprīļa numurā.