„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.9 °C
skaidrs laiks

Daugavpilī saglabās Latvijas autorleļļu vēsturi

– Tamāra Čudnovska uzsver, ka lelles ir unikālas un tapušas pagājušā gadsimta beigās // Foto: Jeļena Čursina

Jūnijā Daugavpilī pirmo reizi notiks Starptautisks leļļu festivāls, ko rīkos Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs sadarbībā ar Autorleļļu un rotaļlietu meistaru Baltijas Ģildi.

Dāsna dāvana

Latvijā ir daudz mākslinieku, kas izgatavo autorlelles. Šo meistaru ģilde dibināta 2009. gadā, taču arī pirms tam autori pulcējās kopā un demonstrēja savus darbus visā Latvijā. Kā teica ģildes galvenā māksliniece Tamāra Čudnovska, īpaši daudz šādu braucienu ar lellēm bija deviņdesmito gadu beigās: „Lelles likām čemodānos un paši vadājām pa Latvijas muzejiem.”

Ir saglabājušās visas tālaika lelles, un ģilde dāvina tās Daugavpils muzejam. Tie ir 110 unikāli autordarbi, kuru aptuvenā vērtība ir 12 000 eiro. Septiņdesmit lelles darinājusi pazīstamā meistare Elvīra Kuzņecova – tie ir gan lieli „televīzijas”, cirka un reklāmas eksemplāri, gan mazītiņas, „milimetrīgas” lellītes. Pēc Kuzņecovu nāves lelles saglabāja T. Čudnovska, restaurēja tās, un tagad lelles būs Daugavpils muzeja eksponāti.

Savukārt Tamāra Čudnovska dāvinās muzejam aptuveni 20 savus darbus pasaules tautu tautastērpos. Tamāra nodarbojas ar lellēm gandrīz 25 gadus, kolekcionē un restaurē tās. Viņas krājumos ir vairāk nekā 5000 eksponātu. Četras lelles muzejam atdos pazīstamais leļļu autore, Daugavpilī dzimusī Olga Rēla. Divas teātra lelles piedalījušās Rīgas leļļu  teātra izrādē, savukārt divas lelles izgatavotas ledus šovam Daugavpilī 2001. gadā – tās kopā ar autori apceļojušas visu pasauli un tagad atgriezušās dzimtenē. Muzejā būs arī Latvijas autoru Veras Novakas, Maijas Sarmājas, Olgas Šmeļovas un Gaļinas Aleksejevas darbi.

Olga Rēla

Pilnu rakstu lasiet 11.maija numurā.