„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.1 °C
apmācies

Maija Korkliša: „Mans Dievs ir mana sirdsapziņa”

Inese Minova

Latgaliešu sieviete ir nevīstoša optimiste ar holērisku raksturu, milzu darba sparu, viņa neieslīgst depresijā, turklāt ir laba saimniece, pārliecināta Daugavpils teātra aktrise Maija Korkliša – latgaliete līdz matu galiņiem.

Inese Minova

1. maijā viņa nosvinēja jubileju un lepojas, ka dzimusi tieši šajā dienā, kas vienmēr bijusi brīvdiena un svētku diena. Ar smaidu Maija atceras, ka skolas laikā tā svinēta ar īpašu vērienu – došanos demonstrācijā ar baloniem un karogiem. Dzimusi Darba svētkos, aktrise atzīst, ka rauties nācies visu dzīvi, brīžiem pat četrās darba vietās: „Arī tagad darba daudz, nav tikai teātris vien. Bet mēs, Latgales sievietes, tādi darba lopiņi vien esam, man patīk strādāt,” smejas aktrise.

Veltījums tētim

Zīmīgi, ka arī viena no aktrises mīļākajām lomām ir latgaliešu sieviete Monika izrādē „Rūžys byudu golūs”, ko speciāli Maijai radījusi rakstniece Monika Zīle. Monika savos piecdesmit gados ir gatava kalnus gāzt. Tā šobrīd jūtas arī Maija: „Tā laikam skaitās trešā jaunība, jauns dzīves cēliens un atspēriena punkts. Sirdī jūtos jauna un delverīga.”

Iestudējot šo lomu, Maija iepazinusi latgaliešu ēdienus – komas un kartupeļu sacepumu ar žāvētu speķi un sīpoliem, ko gatavoja turpat uz skatuves izrādes laikā. Šo izrādi viņa veltīja savam tētim, kurš vienmēr bijis skeptisks pret meitas izvēlēto profesiju. Diemžēl tēta dzīve aprāvās neilgi pirms pirmizrādes.

„Kad iestājos konservatorijā, tēvs teica, ka vienas meitas viņam vairs nav, jo aktiera profesiju neatzina. Viņš vienmēr teica – man ir četri gudri bērni un viena aktrise. Nu kas tā par profesiju – iziet uz skatuves un ākstās!” tēva teikto atceras Maija. Ar laiku gan tēvs savas domas mainījis. Visu dzīvi viņš bijis īsts darba rūķis, jaunībā rakstījis dzeju.

„Kad man bērnībā jautāja, kas es būšu, teicu – Alla Pugačova. Tāda man bija profesija. Šo dziedātāju un aktrisi patiesi ļoti cienu. Katra viņas dziesma ir kā maza ludziņa,” saka Maija.  

Bērnībā Maija rīkojusi leļļu izrādes, skatītāju rindās sēdinot vecākus Antonu un Liju, māsas Ināru, Liliju, Annu un brāli Andri, kuriem bija jāpērk pat biļetes. Tagad tuvinieki apmeklē īstas izrādes. „Kad kāds no ģimenes ir zālē, man rokas un kājas mīkstas, no viņiem visvairāk bail,” jautri teic aktrise.

Pašas bērni Rūdolfs un Alise arī izrādījuši interesi par aktiermākslu, taču izvēlējušies citu nodarbi dzīvē. Maija atzīst, ka nenovēl bērniem aktiera likteni, tas esot ļoti skaudrs. Pietiek ar to, ka abi uzauguši aizkulisēs.

Pilnu rakstu lasiet 11. maija numurā.