„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.9 °C
skaidrs laiks

Līvānu novadā ieviesīs transportu pēc pieprasījuma

Egita Terēze Jonāne

Maija beigās vai jūnija sākumā Līvānu novadā startēs transporta pēc pieprasījuma pilotprojekts Latgalē. Šo pakalpojumu nodrošinās SIA „Jēkabpils autobusu parks” maršrutā Līvāni—Mežancāni, pastāstīja VSIA „Autotransporta direkcija” sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Plone.

Saglabā iespēju nokļūt pie ārsta

Transports pēc pieprasījuma ir labāks risinājums nekā maršruta slēgšana, uzvēra Līvānu novada pašvaldības izpilddirektora vietniece Aija Usāne.

„Pašvaldībai saskaņošanai tika piedāvāts vai nu slēgt maršrutu, vai ieviest transportu pēc pieprasījuma. Pašvaldība atbalstīja otro variantu. Ja šo maršrutu aizvērtu ciet, tad Kūdras fabrikas (6 km no Līvāniem), Švirkstu (7 km) un Mežancānu (7 km) iedzīvotājiem, kuriem nav automašīnas, būtu problemātiski nokļūt pie ārsta, uz veikalu vai pastu Līvānos,” teica A. Usāne. 

Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods uzskata, ka savulaik valdībai bija jāatļauj pašvaldībām veidot savus autobusu parkus. „Ja šo pakalpojumu atdotu pašvaldībām, tad jau sen nerentablos maršrutos kursētu mazas ietilpības autobusi, turklāt mazo novadu pašvaldībām nebūtu jāpērk skolēnu pārvadājumu pakalpojums. Tā būtu lielāka ekonomija arī valsts budžetam,” atzina A. Vaivods.

Tāpat Līvānu novada pašvaldība vēstulē Latgales plānošanas reģionam un VSIA „Autotransporta direkcija” rosināja, ka būtu jālabo likumdošana, lai atļautu pašvaldībām pārvadāt pieaugušos ar skolēnu autobusiem tur, kur nekursē vietējās nozīmes reisa autobuss, vai arī nodot pašvaldībām šos nerentablos reisus, saglabājot pašreizējo dotāciju un piešķirot vienreizējo dotāciju autobusu iegādei.

Pilnu rakstu lasiet 15. maija numurā.