„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+10.7 °C
skaidrs laiks

Santa Bigāte prot motivēt sevi un vienaudžus

Egita Terēze Jonāne

Kad Ilūkstes 1. vidusskolas 12. klases skolniece Santa Bigāte iekļuva LTV spēles „Gudrs, vēl gudrāks” finālā, pie TV ekrāniem pulcējās vecāki, māsa, draugi, klasesbiedri, skolotāji. Viņa tobrīd sacentās ar vienaudžiem no ģimnāzijām. „Tas ir otrais konkurss, pērn netiku līdz finālam, taču šis gads ir veiksmīgāks. Manuprāt, visi ir ieguvēji. Man nav uzvaras, taču ir jauni draugi, pieredze un pārliecība, ka cilvēks var visu, vajag tikai ļoti gribēt, un ka man visapkārt ir jauki cilvēki. Tāpat ielāgoju māsas sacīto, ka jāsaka atbilde, kura iešaujas prātā pirmā, citādi var pazust domu mežā,” saka Santa.

Santa novērojusi, ka, pateicoties ģimenei, jau no mazām dienām jūtas atbildīga un priecīga par to, ko dara. Šo prieku viņa piedzīvo, ravējot puķu dobi, pildot mājasdarbu, rakstot rakstu skolas avīzei vai piedaloties konkursā. Arī skolas stundas rada krāsainu emociju varavīksni. Dzīvot ir vērtīgi un skaisti, uzskata Santa. 

Vaicāta, kā ir būt 21. gadsimta skolēnam, Santa uzsver, ka ir gan viegli, gan sarežģīti, jo jāvelta daudz laika mācībām, sevišķi vidusskolā, citādi būs grūti sasniegt mērķi. „Ja tu zini, ko vēlies, tad mācīties ir viegli. Man patīk uzzināt kaut ko jaunu, tāpēc nāku uz stundām ar lielu interesi. Ja kaut kas nepadodas, jautāju skolotājiem un māsai. Nedrīkst padoties,” saka Santa. Viņa arī vienaudžus mēdz motivēt ar retorisku jautājumu - vai var nokārtot eksāmenus nemācoties? Maijs ir eksāmenu laiks, un Santas šī laika moto ir - iemācies un nokārto!

Katrā priekšmetā esot kaut kas interesants, Santai labi padodas un patīk dabaszinātnes, tāpēc studēs optometriju jeb redzes zinātni, jo vēlas palīdzēt cilvēkiem. Viņa nepiekrīt viedoklim, ka dabaszinātnes ir grūti apgūstamas. Pēc Santas novērotā, jāpieradina sevi strādāt katru dienu, sevišķi ar formulām ķīmijā un fizikā, tāpat jātrenē loģiskā domāšana, spriešanas spējas un nav jābaidās eksperimentēt.

Pilnu rakstu lasiet 18. maija numurā.