„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.9 °C
skaidrs laiks

Izgudrojumu izstādē jaunatne demonstrēja savu potenciālu

Jeļena Čursina

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Daugavpils filiālē notika konference „Jaunatnes loma un iespējas inženierzinātnes attīstībā 2018”, kuras ietvaros tika organizēta „Izgudrojumu un inovāciju izstāde MINOX 2018”, kuru Latvijas Izgudrotāju biedrība ik gadu rīko Rīgā jau kopš 2010. gada.

Šogad „MINOX” notiks visos Latvijas reģionos – pirmā bija Daugavpilī, pēc tam norisināsies Cēsīs un Jelgavā, bet noslēgsies oktobrī ar ekspozīciju Rīgā. Izstāde Latgalē sapulcināja ne visai lielu dalībnieku skaitu, taču pārsteidza ar daudzveidību – šeit varēja apskatīt jaunumus lauksaimniecības, ceļu būvniecības, bioloģijas, bērnu attīstības u.c. jomās.

Izņemot pieredzējušus Latvijas izgudrotājus, savus darbus demonstrēja arī skolēni un studenti. Pjotrs Čornijs un Andrejs Jedigarevs ir RTU Daugavpils filiāles otrā kursa studenti, viņi apgūst mehatronikas inženiera specialitāti (tā ir jauna plaša profila specialitāte, kas ietver vairākus  virzienus – mehāniku, programmnodrošinājumu u.c. Kopā viņi izstrādā trieciena uzgriežņgriezi – ierīci ar uzstādītu taimeri, kura spēj pievilkt uzgriežņus uz noteiktu laiku. Kā teica autori, šāda ierīce varētu palīdzēt masveida ražošanā, lai visi uzgriežņi tiktu pievilkti vienādi.

Daugavpils uzņēmējs Viktors Gallers nodemonstrēja visiem interesentiem bērnu attīstošā galda iespējas. Pārvietojot dažādas galda virsmas, bērni var zīmēt, apgūt matemātikas un lasīšanas pamatus, spēlēt galda spēles un darīt daudz ko citu. Kā teica Viktors, galds darināts no dabiskiem un bērniem drošiem materiāliem. Tas ir viņu iecerētā lielā projekta – bērnu attīstības centra izveides – sākumposms.

Kā uzsvēra viena no konferences rīkotājām, RTU Daugavpils filiāles pasniedzēja, tehnisko zinātņu doktore Raisa Smirnova, šādas konferences un, vēl jo vairāk, izstādes ir ļoti svarīgas. Studentu skaits visā Latvijā jau tā samazinās, bet ir vēl arī cita problēma, -- pieaug to studentu skaits, kuri neiztur slodzi un pamet mācības jau pirmajā gadā. Viņasprāt, tam par iemeslu ir nepietiekamas pamatzināšanas, kuras iegūtas skolā. „Tehnisko izglītību ir grūti apgūt, taču, neskatoties uz to, jācenšas, lai skolēni un studenti tai pievērstu uzmanību,” saka pasniedzēja.

Piesaistīšana tehniskajām zinātnēm tiek veikta, paaugstinot skolotāju kvalifikāciju. Šogad konferences ietvaros organizēti kursi elektronikas jomā dabaszinātņu skolotājiem. Daugavpils pedagogi, piemēram, Svetlana Lukjanova un Ludmila Voločko, izmantoja iespēju paaugstināt savu kvalifikāciju un saņemt sertifikātu. Viņas uzskata, ka šādas konferences un izstāde ir iespēja atjaunināt zināšanas, redzēt kaut ko jaunu, ar ko varētu iepazīstināt savus skolēnus un tādējādi vairot viņu interesi par zinātni un izgudrojumiem.