„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+5.0 °C
skaidrs laiks

Ūdens un uguns lietuviešu stilā

Jeļena Čursina

Māla mākslas centrs iepazīstina daugavpiliešus ar kaimiņu – lietuviešu radošā dueta Violetas un Virgiliusa Gasparaišu mākslas darbiem.

Izstāde „No dabas dzīlēm atgriežas laiks” ir ģimenes kopīgā radošā darba kārtējais rezultāts. Viņi  iepazinās jau pusaudžu vecumā, un, atšķirībā no Violetas, Virgiliuss tolaik īpaši neinteresējās par mākslu, bet mācījās ekonomiku. Taču Violeta pamazām viņu „pieradināja” pie  mākslas, Virgiliuss sāka palīdzēt dzīvesbiedrei un pamazām kļuva par patstāvīgu mākslinieku. Viņš labprātāk strādā ar koku un metālu, veidojot neparastas instalācijas un skulptūras. Violeta uzskata, ka viņu ģimenē Virgiliuss ar savu spēju koncentrēties un mierīgo raksturu līdzsvaro viņas fantāziju.

Gasparaiši stāsta, ka Violetas nevaldāmā fantāzija izpaužas tādējādi, ka viņa parastās lietās saskata to, ko citi neievēro. Piemēram, viņai šķiet, ka jebkuru ūdens vai gaisa telpu apdzīvo neredzēti dzīvnieki, kuri atgādina dinozaurus, un šādu pasaules redzējumu var skatīt arī Violetas gleznās.

Violeta un Virgiliuss Gasparaiši

Violeta stāsta, ka savas radošās darbības sākumā viņa labprātāk gleznoja klasiskajā stilā, taču pakāpeniski sāka pievērsties keramikai. Jaunajos darbos izpaudās jauns, viņai neraksturīgs afrikāņu stils. Darbs ar keramikas glazūru radīja jaunu tehniku glezniecībā – māksliniece savus audeklus aplej ar krāsu, itin kā darbs būtu veidots no māla. Pēc mākslinieces teiktā, daudz kas top spontāni un negaidīti. Piemēram, darbā „Aizejošais laiks” izmantoti krāsns podiņi, kurus Gasparaiši savulaik atveda no Vācijas. „Es paskatījos uz tiem – cik tie seni. Un iedomājos, ka šie krāsns podiņi arī ir laiks, kurš neapturami steidzas projām,” saka Violeta.

Dzīvesbiedri ilgu laiku dzīvoja un strādāja Vācijā, taču nolēma atgriezties dzimtenē, un tagad viņu ģimenes un radošais pavards atrodas netālu no Dusetiem Zarasu rajonā. Kā teica māksliniece, viņai ir vienalga, kurā valstī nodarboties ar mākslu, galvenais, lai būtu darbnīca un sava vieta radošam darbam. Ļoti bieži Violeta strādā ārā, lai būtu vairāk vietas, kur izšļakstināt krāsas. Pateicoties šādai darba metodei, māksliniece, kurai pastāvīgi patīk eksperimentēt, saprata, ka var labi gleznot salā – sasalstot un atkūstot, krāsas veido īpašas plūstošas līnijas.

Izstāde būs atvērta līdz 13. jūnijam.