„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.6 °C
skaidrs laiks

Vabolē izdejoja „Māras zemes” programmu

. Krāslavas deju kolektīvs „Pastaliņas” // Foto: Inese Minova

Jau 25 gadus Vabolē tiek uzturēta jauka tradīcija – notiek Daugavpils novada tautas deju kolektīvu Vasarsvētku sadancis. Šogad, 19. maijā, tas bija īpašs, jo skatītāji varēja izbaudīt XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku noskaņu, klātienē vērojot „Māras zeme” programmu.

Pasākumā piedalījās 21 tautas deju kolektīvs – gan Daugavpils novada kolektīvi, gan dejotāji no visas Latvijas. Pirmo reizi svētku vēsturē uz sadanci pulcējās deju kolektīvi arī no tādām tālām Latvijas malām kā Ventspils, Lubāna un Alūksne.

Vaboles pagasta pārvaldes vadītāja Aina Pabērza atzīst, ka 25 gadu laikā sadancis no kaimiņu pagastu skolas deju kolektīvu kopā sanākšanas kļuvis par vērienīgu pasākumu, kurā piedalīties aicināti kolektīvi no citiem novadiem. Šogad pasākumu vēl krāšņāku padarīja ne tikai muzeju nakts norises, bet arī vietējie jaunieši, kuri šajā dienā Vabolē rīkoja savu pasākumu „ReLight Vasarsvētkos” un sarūpēja gan lāpu gājienu, gan ugunskurus pasākuma norises vietā – parkā.  

Šogad sadanča laikā tika godināti Vaboles pagasta kultūras dzīves veidotāji. Jāteic, ka pagasts ir ļoti bagāts gan ar deju, gan dziedāšanas tradīcijām, ir arī savs amatierteātris „Nagaidama prīca”.

Kopš 1959. gada Vaboles kultūras namā darbojas jauniešu deju kolektīvs „Aisma”, kuru sākotnēji vadīja Valentīna Skrinda, bet jau ilgus gadus šo darbu turpina viņas audzēkne Anita Šalkovska. Šis kolektīvs vienmēr piedalās visos pasākumos, arī Latvijas Vispārējos dziesmu un deju svētkos Rīgā, kurp dosies arī šovasar.

Sadancī piedalījās VEF kultūras pils Tautas deju ansamblis „Gatve”

Jāteic, ka uz šiem svētkiem kolektīvu jau ilgus gadus ved pagasta šoferis Aivars Kreišs, par kuru ir īpašs stāsts. 2003. gadā, dodoties uz Vispārējo dziesmu svētku noslēguma koncertu Mežaparkā, esot piestājuši uzpildes stacijā, taču šoferim nejauši misējies ar degvielas uzpildes pistolēm, tāpēc benzīna bākā tika ielieta dīzeļdegviela. Lai arī no izpūtēja nākuši melni dūmi, laimīgi tikuši gan uz koncertu, gan uz mājām. Aina Pabērza stāsta, ka šoferis pats autobusu vēlāk saremontējis un ar to vēl vadājis pagasta skolēnus. Pa šiem gadiem viņš esot stūrējis visdažādākos autobusus un vedis pagasta dejotājus vismaz uz septiņiem dziesmu un deju svētkiem, arī šogad Aivars stūrēs dejotāju busiņu uz XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem.

Pagasta kultūras dzīvi bagātina arī etnogrāfiskais ansamblis „Vabaļis”. Tā ilggadējā dziedātāja Veneranda Putroma tika aicināta dalīties atmiņās par kādreizējām večerinkām Vabolē.

Vasarsvētku sadanča tradīcija tika aizsākta 1993. gadā, tas notiek katros Vasarsvētkos, vienīgi pērn bija izņēmums, jo pasākums nenotika Vaboles vidusskolas remontu dēļ. Savukārt nākamgad sadancis plānots Vaboles deju kolektīva „Aisma” 60 gadu jubilejas ieskaņās.