„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.2 °C
apmācies

Daugavpilī atgriežas bērnu tautas deju festivāls

Festivāla galvenais pasākums norisinājās Daugavpils ledus hallē // Foto: Jeļena Čursina

26. maijā notika ikgadējais Latvijas bērnu tautas deju festivāls „Latvju bērni danci veda”. Beidzamo reizi Daugavpilī šis pasākums notika 1999. gadā, un Latvijas simtās jubilejas gadā festivāls atgriezies pilsētā.

Vairākums dalībnieku bija pilsētas viesi, viņi atzina, ka ir apmierinātu ar pasākuma organizāciju, jo bija laiks gan mēģinājumiem, gan pastaigām pa Daugavpili. „Mūs viesmīlīgi uzņēma, garšīgi paēdināja, mēs pastaigājāmies par jauku pilsētu. Tas viss ir neatņemama festivāla daļa,” saka Rēzeknes 5. vidusskolas deju skolotāja Inga Peļņa. Šādā Latvijas jauno dejotāju festivālā viņa jau ir piedalījusies vairākkārt, tāpēc atzīst, ka ik reizi tie ir, pirmām kārtām, skaisti svētki.

Daudzi pedagogi un bērnu deju kolektīvu vadītāji atzīmē, ka šis festivāls ir savdabīgs pasākums pirms Dziesmu un Deju svētkiem. Pirmkārt, tas palīdz bērniem nezaudēt kvalifikāciju, otrkārt, neaizmirst, kā notiek piedalīšanās lielos masu pasākumos.

Karstais laiks festivālā sagādāja savu „darvas karoti”. Lieliskais saulainais laiks dažbrīd  tautastērpos ģērbtajiem dalībniekiem šķita neizturams. Taču visi centās ievērot noteikumus – ja ir iespēja, atrasties ēnā un dzert vairāk ūdens.

 Vislielāko iespaidu uz dejotājiem atstāja festivāla dalībnieku gājiens pa pilsētas ielām. Rīgas bērnu un jauniešu centra „Kurzeme” dejotāji festivālā „Latvju bērni danci veda” piedalās jau vairākus gadus. Viņuprāt, gājiens ir ļoti emocionāls un atbildīgs pasākums, pat vēl vairāk, nekā dejošana. „Gājiena laikā var izjust mūsu vienotību un saliedētību,” saka meitenes.

Gājiena priekšgalā bija Daugavpils domes Izglītības un kultūras jautājumu komitejas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis, Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova un bērnu un jauniešu centra „Jaunība” direktore Aina Jansone.

Festivālu organizēja centrs „Jaunība” sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju, Valsts izglītības satura centru un Daugavpils domi. Kā teica Aina Jansone, viss noritēja veiksmīgi, bija laikus organizēts un maksimāli izvietots festivāla norises vietās. Laikus reaģēja arī neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests – mediķu palīdzība bija nepieciešama desmit bērniem, galvenokārt karstuma dēļ.

Uzziņai

Pasākumā piedalījās 175 kolektīvi – 4430 bērni un pusaudži, kā arī 622 cilvēki, kuri pavadīja dalībniekus.