„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.2 °C
skaidrs laiks

Darbam vasarā pieteikušies 190 jaunieši

pexels.com

Arī šogad Daugavpils novadā deklarētiem skolēniem vecumā no 14 līdz 19 gadiem, kas mācās vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs, tiks piedāvāts darbs vasarā laikā no 4. jūnija līdz 31. augustam. Šādu iespēju kopš 2013. gada piedāvā Daugavpils novada dome sadarbībā ar Daugavpils novada uzņēmējiem, informē Daugavpils novada domes Attīstības pārvaldes komercdarbības konsultants Jāzeps Krukovskis. Darbam vasarā Daugavpils novadā šogad pieteikušies 190 skolēni.

Pērn tika saņemti 30 uzņēmēju pieteikumi 152 skolēnu darba vietu izveidei un 28 pieteikumi no Daugavpils novada pašvaldības iestādēm. Tomēr 2018. gada budžetā līdzekļi ļauj nodrošināt darbu vien aptuveni 111 skolēniem, kas ir par 35 mazāk nekā 2017. gadā,  prioritāri – nodarbinot pie uzņēmēja. Ņemot vērā uzņēmēju atsaucību, tiks meklētas iespējas atrast papildus finansējumu.

Pagastu pārvaldes ar darba devēju noslēgs pakalpojuma līgumu, savukārt darba devējs ar skolēnu slēgs darba līgumu, nodrošinot skolēnam darba vadītāju, kurš jaunietim palīdzēs apgūt darbam nepieciešamās pamatprasmes un integrēties darba vidē.

Lai mudinātu skolēnus izvēlēties strādāt lauksaimniecībā, šogad skolēniem, kas strādās lauksaimniecības uzņēmumā vai zemnieku saimniecībā kā lauksaimniecības palīgstrādnieki, tiks piemērota paaugstināta samaksas likme, piemaksājot papildus 10%. Pārējiem nodarbinātajiem skolēniem tiks piemērota valstī noteiktā minimālā stundas tarifa likme.

Daugavpils novada pašvaldība nodrošinās dotāciju darba devējam skolēna darba algai 2018. gadā valstī noteiktās minimālās stundas likmes apmērā, kā arī paaugstināto dotāciju, piemērojot koeficientu 1,1 skolēnu nodarbināšanai lauksaimniecības palīgstrādnieka profesijā. Pašvaldība nodrošinās finansējumu ne vairāk kā 4 stundām dienā un ne ilgāk kā 10 darba dienas, ja skolēnam ir 14–15 gadi, vai 20 darba dienas, ja skolēnam ir 16–19 gadi, kā arī segs kompensāciju par neizmantoto atvaļinājumu. Darba devēja sociālo nodokli apmaksā pats darba devējs, kā arī nodrošina darba vadītāju.