„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+9.0 °C
nedaudz mākoņains

Ingas Salmiņas un Jāņa Ziemeļa izstādi “Gaismas laiks”

Publicitātes foto

Latgales mākslas un amatniecības centrs aicina apmeklēt Ingas Salmiņas un Jāņa Ziemeļa izstādi “Gaismas laiks”, kuru iespējams apskatīt no 26.maija līdz 8.jūlijam.

Izstādi “Gaismas laiks” caurvij gaismas tēma, kas risināta stikla un koka materiālos. Izstādē skatāmi koktēlnieka Jāņa Ziemeļa kokgriezumi un Ingas Salmiņas stikla kausējumi.

Pēdējā  pusotra gada laikā abiem māksliniekiem izveidojusies aizraujoša sadarbība, eksperimentējot ar materiāliem un veidojot jauna veida darbus – stikla un koka gaismas objektus.  Balstoties uz stabilām pamatvērtībām, pārdomātu kompozīciju, kā arī iespaidus smeļoties  dabā, top arvien jauni darbi. Kopā tiek attīstītas jaunas idejas, meklēti jauni risinājumi un gatavie darbi veidoti tajā materiālā, kuru katrs pārzin.

Abi mākslinieki dzīvo Latgalē. Inga Salmiņa – Līvānos, bet Jānis Ziemelis dzīvo Preiļu pusē.

Ingai Salmiņai bērnības zeme ir Daugavpils novada Nīcgalē, bet šobrīd jau ilgu laiku par savu pilsētu viņa sauc Līvānus. Inga mācījusies Rīgas Lietišķās mākslas koledžā trikotāžas modelēšanas nodaļā. Vēlāk iegūtas arī citas izglītības. Ingu Salmiņu strādāt ar stiklu iemācījuši brīnišķīgi čehu meistari Čehijā. Šobrīd Inga strādā savā darbnīcā Līvānos, Uzņēmējdarbības atbalsta centrā,  kā arī māca gleznošanu un stikla apstrādi Līvānu bērnu un jauniešu centrā.

Jānis Ziemelis audzis un mācījies Preiļos. Kokgriešanas pirmās iemaņas guvis no sava tēva jau pamatskolas laikā. Vēlāk mācījies Rēzeknes Lietišķās mākslas koledžā koktēlniecības nodaļā. Mācības turpinājis Mākslas Akadēmijā Rīgā, kur apguvis funkcionālo dizainu. Šobrīd Jānis turpina strādāt savā darbnīcā, strādājot ar dažādiem koka veidiem, veidojot koka izstrādājumus, izjūtot koka materiālu, faktūru.

Darbu radīšanas procesā neatņemamas sastāvdaļas ir ideju attīstīšana, variāciju meklēšana, iedvesmošanās dabas formās un krāsās, nepārtraukta eksperimentēšana, nonākot līdz vēlamajam rezultātam, izjūtot materiālu, meklējot līdzsvaru, kā arī apvienojot funkcionalitāti un estētiku.

Izstāžu ciklu „Gaismas laiks” organizē radošā apvienība „Perspektīva”. Izstādi atbalsta VKKF un Latgales Attīstības aģentūra.