„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+7.4 °C
skaidrs laiks

Māksla spēj dziedēt dvēseles rētas

Foto: Jeļena Čursina

Marka Rotko mākslas centrā atklāta mākslinieces Aleksandras Šļahovas akvareļu izstāde „Ūdens un krāsas”.

Aleksandra dzimusi Dagdā, izglītību ieguvusi Baltkrievijā, bet mūža lielāko daļu dzīvo Daugavpilī. No 1994. gada viņa strādāja Daugavpils Universitātē, bija Mākslu katedras vadītāja un Mūzikas un mākslu fakultātes dekāne. A. Šļahova daudz laika veltīja zinātniskajai darbībai, taču arī mākslu nepameta novārtā, -- kopš 1975. gada viņas darbi demonstrēti izstādēs gan Latvijā, gan ārzemēs.

Jaunā ekspozīcija iezīmē noteiktu posmu mākslinieces dzīvē. Šos darbus Aleksandra radīja pēc vīra nāves, sākumā tā bija savdabīga relaksācija, veids, kā atbrīvoties no stresa, aizmirsties. „Nebija ne tēmas, ne kaut kādu sižetu,” stāsta māksliniece, „visi darbi tapa intuitīvi, var pat teikt – zemapziņā.”

Autore atzīst, ka skumjā dzīves posma pašā sākumā tapušie akvareļi ir diezgan drūmi, gleznoti blāvos toņos. Taču pamazām krāsu palete mainījās, kļuva spilgtāka, košāka. „Tagad es droši zinu, ka māksla ārstē un nomierina,” saka Aleksandra.

Gleznojot akvareļa tehnikā, nevar ieviest labojumus, papildinājumus, tāpēc paškritiskajai māksliniecei strādāt nav gluži ērti. „Ja akvarelī sāksi kaut ko labot, noteikti to sabojāsi,” viņa atzīmē. Tāpēc izstādes apmeklētājiem ir iespēja skatīt dzīvu mākslu, ko nav sabojājušas šaubas un labojumi.

Runājot par radošās darbības plāniem, māksliniece atzīst, ka dzīvē it svarīgi sapņot, nevis plānot. Aleksandra saka, ka tieši sapnis, kā arī noskaņojums un pozitīvisms palīdz radoši strādāt.

A. Šļahovas darbi skatāmi Rotko centrā līdz 24. jūnijam.