„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.1 °C
apmācies

Māja, kur dzird nedzirdīgos

Regīna Radkeviča risina tēva un dēla Bergmaņu problēmu // Foto: Anatolijs Krilovs

Pagājušajā gadā Latvijas Nedzirdīgo savienības Daugavpils reģionālajai biedrībai apritēja septiņdesmit gadi. Šajā laikā no nelielas organizācijas ar pieticīgām materiālajām iespējām tā pārtapusi par tehniski nodrošinātu, patstāvīgu un modernu struktūru, kurā katrs dzirdes invalīds jūtas komfortabli un mājīgi.

Ilggadējā saimniece

Biedrība dibināta 1947. gada 8. jūnijā. Toreiz tajā bija 55 cilvēki, pašlaik – 110, neskaitot tos, kuri nav iestājušies biedrībā, bet izmanto tās pakalpojumus. Beidzamos 25 gadus šo organizāciju vada Elvīra Čaika.

Biedrība atrodas Mihoelsa ielā 54. 1947. gadā un pēckara laikā pašreizējā neredzīgo biedrības (NB) ēkā atradās šūšanas un apavu darbnīca, šeit auda arī lakatus. Pēc tam darbnīca pārcēlās uz Kluso ielu 4 un tika pārdēvēta par mācību – ražošanas kombinātu. Savukārt ēkā Mihoelsa ielā atradās sporta un pasākumu zāle, šeit glabāja mākslinieciskās pašdarbības kolektīvu rekvizītu. "Tolaik biedrībai nebija nekādas peļņas. Un tikai neatkarības gados, kad mēs sākām izīrēt telpas (550 kv. m) citām pilsētas struktūrām, mums radās iespēja pelnīt," stāsta Elvīra.

NB tagad ir moderns birojs, pateicoties tam, ka tika īstenots projekts "LMS – otrās mājas", kā arī organizācijas biedru zelta rokām, kuri veica remontu un noformēja interjeru.

Arī Regīna Radkeviča šeit strādā 25 gadus. Viņa tulko ar zīmju valodas palīdzību – mūsdienās tā ir reta profesija: "Drīz būs jāiet pensijā, bet maiņu nevar atrast. Cilvēku "no ielas" nevar pieņemt, bet surdotulkus speciāli negatavo. Tā ir liela problēma."

Elvīra pastāstīja, ka dzimusi Daugavpilī, dzirdes problēmas viņai bijušas jau bērnībā. Vecāki nosūtīja uz Valmieru, uz skolu vājdzirdīgiem bērniem, pēc tam Rīgā Elvīra absolvēja vidusskolu. Vienlaikus strādāja par šuvēju nedzirdīgo biedrībā, bet brīvajā laikā aktīvi piedalījās organizācijas dzīvē – dziedāja un dejoja. Bet, kad saslima vadītājs, sāka viņu aizstāt, līdz palika šajā amatā. Reizi divos gados NB notiek pārvēlēšana, taču kolēģi vēlas, lai šajā amatā strādātu Elvīra.

Pilnu rakstu lasiet 12. jūnjija numurā.

 

Komentāri

15.06.2018 00:02
kaamis007
Labdien! Rakstā kļūdiņa ieviesusies - Nedzirdīgo,nevis neredzīgo biedrība (NB)