„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.9 °C
skaidrs laiks

Prakse ārzemēs iemāca apzināties savu vērtību

Audzēkņi un direktore pie jaunatklātās ārvalstu sadarbības partneru galerijas // Foto no Daugavpils tehnikuma arhīva

Pirmo reizi ieraudzīt kalnus un „ievilkt” jaunbūvē elektrību. Ar šādu un līdzīgu pieredzi iepriekšējā mācību gadā pēc trīs nedēļas ilgas prakses Spānijā un Itālijā atgriezušies Daugavpils tehnikuma audzēkņi. Gan pedagogi, gan jaunieši atzīst – prakse ārzemēs sekmē ne tikai profesionālo, bet arī personisko attīstību.

Daugavpils tehnikumam dalībā Erasmus+ projektos ir jau 18 gadus pieredze. Šajā mācību gadā izglītības iestāde saņēmusi Erasmus+ profesionālās izglītības un mācību mobilitātes hartu, kas nozīmē, ka turpmāk dažādas iespējas, tai skaitā audzēkņu došanos praksē uz ārzemēm, atbalstīs vēl vairāk. Divās mācību vizītēs devās arī skolotāji, gūstot pieredzi izglītības iestādēs Aveiro (Portugālē) un Barselonā (Spānijā). „Tā ir iespēja gan audzēkņiem, gan pedagogiem apzināt jaunus apvāršņus,” stāsta Daugavpils tehnikuma direktore Ingrīda Brokāne, „turklāt tas mobilizē audzēkņus arī šeit novērtēt savu kapacitāti.”

Vienlīdzīgas iespējas visiem

Kopumā desmit audzēkņi šogad devušies ārzemju prakses braucienos. Uz Rimini Itālijā aprīlī devās frizieres un klientu apkalpošanas speciālisti, bet Malagā Spānijā novembrī stažējās automehāniķi un elektrotehniķi. Nākamajā mācību gadā Erasmus+ programmas ietvaros plānots piedāvāt doties praksē uz ārvalstu uzņēmumiem 13 audzēkņiem. Tehnikums noteicis mērķi piedāvāt šādu iespēju visu specialitāšu audzēkņiem, tāpēc nākamgad uz Portugāli dosies topošie programmētāji, datorsistēmu tehniķi un transporta pārvadājumu komercdarbinieki,  Itālijā praksē stažēsies elektrotehniķi, Spānijā -- klientu apkalpošanas speciālisti un  frizieri.  

Skola sadarbojas ar ārvalstu izglītības aģentūrām, kas palīdz praktikantiem atrast piemērotus uzņēmumus. Nepilngadīgajiem līdzi dodas pavadošā persona -- kāds skolotājs. „Mūsu audzēkņi nes Latvijas vārdu pasaulē,” atzīmē I. Laurena. Un pieredze liecina, ka tas izdodas labi. Piemēram, pēc prakses Vācijā, uzņēmēji augstu novērtēja Daugavpils tehnikuma audzēkņu – topošo automehāniķu profesionālo sagatavotību. Visiem tika piedāvāts darbs pēc diploma saņemšanas  Latvijā un izsniegtas rekomendācijas, lai atgrieztos strādāt Vācijā. Tas nozīmē, ka, apzinoties savu prasmju vērtību, jauniešiem vieglāk iekļauties ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas darba tirgū.

Pilnu rakstu lasiet 15. jūnija numurā.