„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
daži mākoņi

Rēzeknes centrā atrakto skeletu pētīs arheologi

Galvaskauss un gūžas kauls // Foto: Aleksandrs Rube

Dažas nedēļas pēc tam, kad Rēzeknē tika atrakts viduslaiku apbedījums, cilvēka skelets joprojām atrodas Latgales ielā, kur pašlaik turpinās būvdarbi. Mirstīgās atliekas norobežotas ar mietiņiem un lentu, taču kauli nav apsegti un atrodas zem klajas debess.

Cilvēka skelets visā augumā atrasts viena metra dziļumā iepretim Jēzus Sirds katoļu baznīcai. Domājams, ka šis apbedījums varētu būt attiecināms uz tuvumā esošo viduslaiku kapsētu, kura iekļauta Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas reģistrā. Taču, kā kļuva zināms, ar šo atradumu nodarbojas nevis inspekcija, bet Rēzeknes pašvaldība.

Žokļa fragments

Rēzeknes domes Attīstības pārvaldes vecākais projektu vadītājs Imants Mekša pastāstīja, ka beidzamajās nedēļās izrādījās apgrūtinoši atrast arheologus, kuri spētu uzņemties atbildību par šo atklājumu. Visi Latvijas Universitātes un Latvijas Arheologu biedrības speciālisti pašlaik ir iesaistīti starptautiskajā dzelzceļa „Rail Baltica” projektā. Viņi pēta posmus, kur plānots būvēt dzelzceļu.

Taču, neskatoties uz to, Rēzeknes pašvaldībai tomēr ir izdevies uzaicināt arheologu Oskaru Ušpeli, kurš plāno sākt skeleta izpēti pirmdien, 18. jūnijā. Ar celtnieku un vēl viena speciālista palīdzību mirstīgās atliekas tiks izceltas no zemes un izpētītas.

Mugurkaula fragments

Jāatzīmē, ka skeleta atrakšana gandrīz neietekmēja Latgales ielas rekonstrukcijas gaitu, kura jāpabeidz septembra beigās. Darbus pilsētas vēsturiskajā daļā veic firma „Binders”.