„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+7.2 °C
apmācies

Daugavpils vēstures rats

Pulksteņa diametrs ir 6 metri // Foto: Jeļena Čursina

Jūnija beigās Latviju valsts simtgades svinību ietvaros un divpusēju attiecību stiprināšanai apmeklēs Polijas Republikas prezidents Andžejs Duda. Kopā ar Latvijas Valsts prezidentu Raimondu Vējoni 28. jūnijā viņš ieradīsies Daugavpilī, kur centrālais pasākums būs Polijas karalim Stefanam Batorijam veltītā pieminekļa atklāšana.

Pieminekļa autors Daugavpils mākslinieks Romualds Gibovskis uzaicināja „Latgales Laiku” pavērot, kā top iespaidīgais objekts.

Piemineklis veidots kā savdabīgs pulkstenis, uz kura ciparnīcas attēloti datumi un pilsētas nosaukumi dažādos vēstures periodos. Milzīgā sešus metrus augstā pulksteņa stundu rādītājs rāda 1582. gadu, kad pilsētai tika piešķirtas Magdeburgas tiesības, bet minūšu rādītājs -- gadu, kad pilsēta ieguva savu tagadējo nosaukumu. Virs pulksteņa attēlots Stefans Batorijs un viņa paraksts, ar kuru viņš arī piešķīra šai apdzīvotajai vietai pilsētas tiesības. Simboliski ir tas, ka piemineklis tiks uzstādīts vietā, kur Ivans Bargais ielika pilsētas cietokšņa aizsargvaļņus, kuri vēlāk, Livonijas kara rezultātā, nonāca Rečas Pospolitas rīcībā. Mūsdienās tā ir teritorija iepretim 3. tramvaju maršruta aplim Cietokšņa ielā, pie dambja nobrauktuves pilsētas virzienā.

Pieminekļa veidošanai Romualdam Gibovskim šoreiz vajadzēja vairāk telpas

Mākslinieks centās attēlot pulkstenī pilsētas vēsturi, kas ir cieši saistīta ar Stefana Batorija vārdu.

Pilnu rakstu lasiet 26. jūnija numurā.