„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.7 °C
skaidrs laiks

Ilūkstes novada svētkos neiztika bez pārsteigumiem

Pirmie aiz novada un Latvijas karogiem gājienā devās jaunākie novada iemītnieki – bērni ratiņos // Foto: Dinija Jemeļjanova

Melns kumeļš pilsētas centrā, noklīdis suņuks klēpī Intaram Busulim un vista dekāna busiņā. Gan ar plānotiem, gan patiesi negaidītiem pārsteigumiem pagājušajā nedēļā, no 12. līdz 14. jūlijam, aizvadīti Ilūkstes novada svētki.

Svētki sākās ceturtdien Ilūkstes Romas katoļu baznīcā, kur svētība novadam un tā iedzīvotājiem tika lūgta caur dziesmu – ekumēniskajam dievkalpojumam sekoja garīgās mūzikas koncerts, savukārt baznīcas dārza svētkos skvērā pie strūklakas varēja uzņemt enerģiju atlikušajai dienai. Īpaši to 12. jūlijā vajadzēja jauniešiem un senioriem, kas pulcējās viņiem veltītajos pasākumos Ilūkstē un Subatē.

Dienas kulminācija sagaidīta skvērā iepretī autoostai, kur, izskanot leģendai par zirga sarunu ar ozoliem, Ilūkstes novada domes vadības pārstāvji atklāja metāla skulptūru – melnu zirgu. Sudraba zirgs uz melna fona rotā Ilūkstes pilsētas un novada ģerboņus, tāpēc skulptūrai izvēlēts tieši šī dzīvnieka tēls. Tā pilsētas centrā sagaidīs viesus. Skulptūras izgatavošana, piegādāšana un uzstādīšana izmaksāja 5000 eiro, tās autors ir tēlnieks Ivo Folkmanis. Ilūkstes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Maigurs Krievāns uzsvēra, ka līdz ar skulptūras uzstādīšanu sakārtota vieta, kas līdz šim bija palikusi novārtā. Skvērā atjaunota siltumtrase, ietves un plānots uzstādīt soliņus.

Šai atklāšanai sekoja nākamā – ziemā izveidotajā slidotavā pie Ilūkstes stadiona vasaras sākumā ieklāts speciāls materiāls, kas siltajā sezonā to ļaus izmantot tenisa, florbola un minifutbola treniņiem.

Spītējot lietum, nākamajā dienā Ilūkstes stadionā norisinājās sacensības cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, bet Kastaņu ielas skvērā pulcējās bērni. Novada skolu pedagoģes tur aicināja izgatavot papīra putnu, grāmatzīmi vai kādu citu rokdarbu, bet izkustēties un uzdziedāt varēja, sekojot līdzi izrādei „Čučumuižas vasaras raibumi”. Skvērā varēja apskatīt novadnieču darinātos cimdus, akcija „100 baltie Goda cimdi Latvijai” turpināsies vēl līdz valsts simtgadei novembrī.

Pilnu rakstu lasiet 17. jūlija numurā.