„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.8 °C
daļēji mākoņains

Mediators palīdzēs konfliktu risināšanā

pixabay.com

Daugavpils Izglītības pārvalde (IP) piedāvās jaunu pakalpojumu pilsētas iedzīvotājiem. No 2018. gada septembra ikviens, kuram būs šāda nepieciešamība, varēs lūgt mediatora palīdzību.

Mediācija ir brīvprātīgs process, kurā konfliktējošās puses ar neitrālas trešās personas palīdzību, pašas mēģina atrast konstruktīvu konflikta risinājumu. Mediācija ir konfliktu risināšanas process, kas ir kā papildinājums un reizē arī alternatīva tiesas procesam un kas ieņem aizvien svarīgāku lomu dažāda veida domstarpību gadījumos. Mediācijas mērķis ir panākt, lai katra konfliktējošā puse panāktu uz savām interesēm vērstu rezultātu. Mediācijā nav zaudētāju. Ar mediācijas palīdzību konflikts var tikt atrisināts ātrākā laikā vai arī no tā var izvairīties pavisam.

IP psiholoģe un mediatore Linda Vingre apgalvo, ka viņas darbības mērķis katrā strīdā būs tikai konfliktējošo pušu sarunu procesa vadīšana un sarunu procesa virzīšana tā, lai konfliktam tiktu rasts veiksmīgākais risinājums.

Mediators palīdzēs risināt daugavpiliešu domstarpības, kuras saistītas ar ģimenes, audzināšanas un izglītības jautājumiem. Kā teica IP vadītāja Marina Isupova, bieži šāda palīdzība ir nepieciešama ģimenēm, kuras šķiras vai jau ir izšķīrušās. Jaunais pakalpojums paredzēts tikai pieaugušajiem, tas būs pieejams par maksu. Katrai pusei par vienu meditācijas seansu būs jāsamaksā aptuveni 16 eiro. Kā atzīmēja L. Vingre, šī summa Latvijas mērogā ir simboliska, taču nepieciešama cilvēku pamudināšanai, jo, kad ir samaksāta nauda, ir lielāks stimuls rīkoties, lai atrisinātu konfliktu.

Marina Isupova uzsvēra, ka šāds pakalpojums kļuva nepieciešams sakarā ar to, ka agrāk konfliktu risināšanai sūtīja uz probācijas dienestu, un tas strīdniekus ļoti biedēja.

Mediatora pakalpojumi būs pieejami pēc tam, kad pilsētas domes Finanšu komiteja pieņems attiecīgu lēmumu.