„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+7.4 °C
skaidrs laiks

Latvieši no visas pasaules mācījās Krāslavā

Valdis Pauliņš mazajiem dabas pētniekiem rāda, ko var izgatavot no māla // Foto: Egita Terēze Jonāne

Pasaules latviešu ģimeņu saiets „3x3” pirmo reizi notika Krāslavā. Vienu nedēļu, no 8. līdz 15. jūlijam, vairāk nekā 400 dažāda vecuma cilvēki ne tikai iemācījās senas prasmes un svinēt godus, bet arī uzzināja, kādas ir Latgales garšas, tradīcijas un kāds ir latgalieša raksturs, uzsvēra nometnes koordinatore Ilze Cekule.

Katra diena bija ļoti interesanta, atzinās puikas Matīss, Alberts un Jēkabs, kuri piedalījās koka ieroču darbnīcā. Viņi uzskata, ka ieroči ir vajadzīgi, lai varētu aizsargātu sevi un vecākus, bet darbošanās ar koku, tā jaukā smarža rada labu noskaņojumu. 

Tikmēr Krāslavas pamatskolas pļavā sasēdušie jaunieši diskutēja, vai ir viegli pārveidot savu raksturu, izvirzīt un sasniegt mērķus utt.

Daudz aktīvākas diskusijas un lielākoties par šodienas aktualitātēm žurnālistikā notika žurnālistikas klubiņā, ko vadīja žurnālisti Daiga Bitiniece un Ansis Bogustovs. Vieni atzina, ka arī valsts ierēdņiem jāraksta likumi saprotamā valodā, citi vēlas saņemt objektīvu informāciju par norisēm politikā, nevis atsevišķu politisko spēku spalvu spodrināšanas izklāstus, bet trešos interesē īsas, kodolīgas ziņas. 

Jēkabam, Matīsam un Albertam patīk meistarot koka ieročus

Mazo dabas pētnieku grupā bija apvienojušies 3--4 gadus veci bērni, un, nonākuši Krāslavas keramiķa Valda Pauliņa darbnīcā, viņi pētīja ne tikai māla pārvēršanos par piena krūzi, bet arī jautāja, vai dīķī ir zivis un kādi kukaiņi dzīvo zālienā. Saimnieces dalījās pieredzē, kā mīcīt kartupeļus, lietot mikseri un nepārsālīt zupu.    

Tāpat varēja piedalīties vecāku ar mazuļiem nodarbībās „Sapņu ķērāji”, ģimeņu seminārā, latvisko godu, Latgales kultūrvides veidošanas, linu darbu, māla bungu, celu jostu iesācēju un citās grupās, sacepumu gatavošanas, alus brūvēšanas, ādas rotu, ziedu vainagu, keramikas, spēka avotu, robotikas, vietējo tradīciju, novusa u.c. nodarbībās. Dienas izskaņā visi sanāca uz sarunām ar interesantiem cilvēkiem, koncertiem un dančiem.

Ansis Bogustovs un Daiga Bitiniece žurnālistikas klubā

Brokastīs, pusdienās un vakariņās tika baudīti arī Latgales kulinārijas šedevri, pastāstīja I. Cekule. „Man ir prieks, ka 3x3 nometne notika Latgalē, jo tie, kuri dzīvo Kurzemē vai ārzemēs, nezina, kāds ir latgalietis ikdienā. Mēs šeit, Krāslavā, pārliecinājāmies, ka Latgales cilvēki ir dzīvesgudri un sirsnīgi un ļoti garšīgi gatavo. Tā kā es bērnībā katru vasaru dzīvoju pie krustmātes Višķos, mani nepārsteidz latgalieši un latgaliešu valoda, lai arī pati esmu vidzemniece,” teica Ilze, piebilstot, ka Latgali pārstāvēja ap 100 dalībnieki, tostarp krāslavieši.